Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasada Rusiei din SUA a cerut măsuri suplimentare de securitate în urma violențelor din Siria

nrttv.com
turcia siria operatiune tancuri

Ambasada Rusiei în SUA a luat măsuri de securitate sporită vineri, de teama unor excese în timpul manifestaţiei anunţate pentru astăzi împotriva recrudescenţei violenţelor în Siria, în special la Alep, relatează agenţia de presă RIA Novosti în pagina sa electronică. Anunţul a fost făcut după ce aviaţia rusă şi siriană au fost acuzate de efectuarea unor raiduri devastatoare în acest oraş din nordul Siriei, în care au fost vizate şi ţinte civile.

O serie de organizaţii neguvernamentale islamice au lansat un apel la protest la 30 septembrie, asociindu-l tradiţionalei rugăciuni musulmane de vineri.

Purtătorul de cuvânt al misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Washington, Iuri Melnik, a declarat pentru RIA Novosti că ambasada i-a avertizat pe ruşii care trăiesc în Statele Unite ale Americii cu privire la posibile ameninţări în acest context.

Citește și: Turcia: Implicarea miliţiei kurde în ofensiva de la Raqqa ar putea declanşa un conflict etnic

"Moscova a luat act de apelul lansat de o serie de organizaţii, inclusiv islamice, la desfăşurarea unei aşa-zise Zile mondiale de furie şi protest în 30 septembrie, în asociere cu rugăciunea de vineri, împotriva unei noi spirale a violenţelor la Alep", menţionează Ministerul de Externe rus pe site-ul său de Internet.

MAE rus a cerut cetăţenilor ruşi aflaţi şi în alte ţări să manifeste vigilenţă, avertizând că protestele ar putea fi exploatate de către extremişti.

Potrivit Moscovei, nemulţumirea a fost provocată de situaţia din Alep, unde armata siriană a început o ofensivă împotriva rebelilor. În prezent, forţele guvernamentale siriene controlează jumătate din oraş, dar cartierele estice sunt încă în mâinile sub controlul rebelilor care se opun regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

SUA şi Rusia erau joi seara la un pas de ruperea colaborării lor în conflictul sirian, Washingtonul ameninţând să suspende orice fel de cooperare diplomatică, în timp ce Moscova a replicat că nu are nicio intenţie să întrerupă raidurile aeriene în pofida catastrofei umanitare la Alep, conform AFP.

Occidentul a ridicat tonul, preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel condamnând cu fermitate "raidurile aeriene barbare ale Rusiei şi ale regimului sirian în partea de est a Alepului, o zonă unde se află sute de mii de civili, între care jumătate sunt copii".

Replica Moscovei a urmat imediat. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a apreciat că cel mai bun "cadou făcut teroriştilor va fi refuzul Washingtonului de a coopera cu Rusia la soluţionarea conflictului din Siria".

Pe acest fundal tensionat, ministrul adjunct de externe Oleg Sâromolotov a estimat vineri că atacuri teroriste, cum ar fi cele de la 11 septembrie 2001 din SUA, sunt posibile, dar a menţionat în acelaşi timp eforturile comunităţii internaţionale de prevenire a acestora, anunță Agerpres.

"Prin urmare, este greu de spus acum că atacuri teroriste, cum ar fi cele care au avut loc în Statele Unite în 2001, nu vor mai fi", - a spus înaltul diplomat rus într-un interviu pentru RIA Novosti.

"Atacuri sunt posibile, deşi este dificil de prezis amploarea lor, şi întreaga lume ia acum măsuri preventive pentru a împiedica acest lucru" - a spus el, conform agenţiei de presă proguvernamentale ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.