Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasada SUA la Kiev cere evacuarea cetățenilor americani din Ucraina. Reacția Departamentului de Stat

Nexta
ambasada sua la kiev

Ambasada SUA la Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea întregului personal neesențial și a familiilor acestora, potrivit mai multor surse familiare cu această chestiune citate de CNN.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu este "nimic de anunțat în acest moment", adăugând: "Facem planuri de urgență riguroase, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează". Un purtător de cuvânt al ambasadei a refuzat să confirme.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este "probabil să înceapă evacuarea, încă de săptămâna viitoare", a familiilor diplomaților de la ambasada din Kiev.

Sursa a declarat că președintele Volodymyr Zelensky a vorbit cu secretarul de stat american Antony Blinken despre această chestiune și i-a spus că, dacă Statele Unite ar lua o măsură atât de dramatică, ar fi o "reacție exagerată".

CNN a cerut guvernului ucrainean să comenteze.

SUA nu au în vedere organizarea unei evacuări a cetăţenilor americani din Ucraina, lăsând la latitudinea lor posibilitatea de a părăsi cu zboruri comerciale această ţară care se teme de o invazie rusă, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat, potrivit AFP.

Guvernul american le-a recomandat deja cetăţenilor SUA să evite deplasările în Ucraina şi i-a ''avertizat că există informaţii conform cărora Rusia pregăteşte o operaţiune militară importantă contra Ucrainei'', a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.

''Dacă luăm decizia de a ne modifica poziţia privind prezenţa diplomaţilor americani şi a familiilor lor, americanii nu trebuie să ia în calcul evacuări organizate de guvern. În prezent există zboruri comerciale care pot permite plecările'', a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt nu a confirmat, astfel, informaţia difuzată de postul de televiziune Fox News conform căreia Departamentul de Stat le-a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la post la Kiev să înceapă evacuarea din Ucraina în 24 ianuarie.

Solicitarea ambasadei marchează o escaladare față de raportul CNN de luna trecută, potrivit căruia SUA lucrează la un plan de urgență pentru evacuarea americanilor din Ucraina, în condițiile în care Rusia a continuat să adune trupe în apropierea graniței și să stârnească temeri privind o nouă invazie. Cea mai recentă evaluare a Ministerului ucrainean al Apărării, împărtășită cu CNN în această săptămână, a apreciat că Rusia a desfășurat în prezent peste 127.000 de soldați în regiune.

Departamentul de Stat a emis deja o avertizare de călătorie pentru Ucraina, spunându-le americanilor să nu călătorească în această țară și să fie atenți la rapoartele potrivit cărora Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.