Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadoarea Franţei în România, mesaj special de 8 martie: Faptul că aveţi o femeie prim-ministru va genera ambiţii pentru femei în politică

presidency.ro
Iohannis Michele Ramis

Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, a declarat joi că România are o politică ce favorizează ascensiunea femeilor şi că ocuparea funcţiei de prim-ministru al ţării de către o femeie este un semnal puternic care va genera ambiţii pentru femei în politică.

După întâlnirea „Egalitatea între femei şi bărbaţi: Provocări în 2018”, care a avut loc la Facultatea de Drept, ambasadoarea Michèle Ramis a declarat: „Cred că faptul că aveţi o femeie prim-ministru e un semnal puternic, că asta va genera ambiţii pentru femei în politică, în sensul de a le dezinhiba. Cred că este un semnal foarte puternic faptul că România are o femeie-om politic în acest post şi sunt sigură că asta va însemna şi un progres pentru tinerii români”.

Despre prezenţa femeilor în Parlament, ea este de părere că România „poate progresa”. „România are o politică ce favorizează ascensiunea femeilor în viaţa economică şi cea politică. Noi lucrăm bine cu autorităţile române şi împărtăşim experienţe, pentru a identifica împreună obstacolele, pentru a lua lucuri care merg la voi şi pe care să le folosim la noi. Cred că există o voinţă de a acţiona în acest sens”, a adăugat Ramis.

La întâlnirea la care au participat şi Rana Mokaddem, ambasadoarea Libanului în România, Boutheina Labidi, ambasadoarea Tunisiei în România, Stella Ronner -Grubacuc, ambasadoarea Olandei în România, şi Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România, diplomatul francez a precizat şi faptul că toate drepturile obţinute de femeile din lume până la acest moment pot fi în pericol. „Lupta aceasta nu trebuie să înceteze niciodată. Trebuie să acţionăm pentru ca legile să se aplice”, a adăugat ea. Michèle Ramis a vorbit şi despre Strategia Internaţională pentru Egalitatea între Femei şi Bărbaţi 2018 - 2022, care a fost lansată joi dimineaţă, la Paris.

Inegalităţile dintre femei şi bărbaţi persistă în întreaga lume şi chiar se agravează în unele cazuri, a motivat ambasadoarea. În această situaţie, Franţa consolidează coerenţa şi eficienţa aşa-numitelor acţiuni „de gen” în politicile sale de asistenţă pentru dezvoltare, precum şi în acţiunile sale pe plan extern.

A treia strategie internaţională pentru egalitatea între femei şi bărbaţi 2018-2022 este un instrument menit să coordoneze acţiunile în următorii cinci ani şi să îmbunătăţească situaţia femeilor din întreaga lume.

Prin aceasta, Emmanuel Macron face ca egalitatea între femei şi bărbaţi să fie principala cauză a mandatului său.

Cele cinci domenii de intervenţie ale Strategiei Internaţionale a Franţei au ca scop punerea problemei egalităţii între femei şi bărbaţi în centrul dispozitivelor Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe: cooperarea pentru dezvoltare, diplomaţia economică, cea de influenţă, diplomaţia culturală şi educaţională.

Potrivit cifrelor oferite de Ionela Băluţă, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, prezentă la eveniment, în anul 2017, femeile ocupau 5,1% dintre posturile cu putere de decizie în companii.

La nivel european, în 2015, România ocupa ultimul loc în indexul egalităţii de gen, iar în 2017, antepenultimul loc, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.