Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasador: Încurajez venirea la vot începând cu ora 7

Ion Jinga

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, încurajeaza într-o scrisoare catre românii din Regatul Unit venirea la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale începând cu ora 7, când se deschid sectiile de votare, pentru a preîntâmpina aglomerarea acestora în orele dupa-amiezii.

În documentul mentionat, transmis de Ambasada României în Marea Britanie, Jinga reda o analiza aparuta pe portalul 'Contributors' care ar sugera, potrivit diplomatului român, ca într-o sectie cu 5 stampile, în 14 ore pot vota 4.200 oameni, 'ceea ce înseamna ca în 3 sectii, cu câte 7 stampile fiecare, ar putea vota peste 17.600 alegatori'. În opinia lui Jinga, aceste calcule arata ca, 'teoretic', la Londra ar fi putut vota mult peste numarul celor care s-au prezentat la vot.
Diplomatul aminteste însa ca în primul tur al alegerilor prezidentiale prezenta la urne a fost redusa în primele ore. Jinga sustine, de asemenea, ca exista si 'persoane în vârsta, parinti însotiti de copii', care nu pot fi încadrati într-un interval standard de timp necesar exercitarii votului.
'Asa se face ca, în turul întâi, la Londra au putut vota 5.648 români iar la ora locala 21,00 numarul celor aflati înca la cozi era mare. Situatia nu s-a repetat în niciuna din celelalte 8 sectii de votare organizate în provincie, semnificativ fiind ca în Scotia, unde comunitatea româneasca este de cca 12.000 oameni, s-au prezentat la urne doar 533, iar în Irlanda de Nord, dintr-o comunitate estimata la 5.000 persoane au votat 127', arata Ion Jinga.
În ceea ce priveste cresterea numarului sectiilor de votare, Jinga sustine ca, desi aceasta solicitare se regaseste în majoritatea mesajelor primite de ambasada, institutia nu are competenta sa se pronunte daca exista solutii legale pentru astfel de solicitari, 'nici sa le aprobe si nu poate interveni în derularea operatiunilor în interiorul sectiilor de vot'.
El a adaugat însa ca a sustinut aceasta idee si ca a trimis la Bucuresti toate propunerile venite din partea comunitatii de români din Marea Britanie.
'Membrii birourilor sectiilor de vot se subordoneaza doar BEC si nu pot decât sa respecte legea, indiferent cât de mare ar fi presiunea strazii si cât de legitime ar fi solicitarile, iar BEC a confirmat ca, în pofida unor dificultati la sectiile de vot din strainatate, procesul electoral s-a desfasurat cu respectarea legii', se arata în scrisoarea diplomatului român.
Jinga afirma ca în primul tur al alegerilor prezidentiale, în cele trei sectii de votare de la Londra au votat 9.900 români, la Newcastle - 209, Leeds - 558, Liverpool - 437, Birmingham - 895, Portsmouth - 777, Bristol - 765, Edinburgh - 533, Belfast - 127.
'Ambasada a propus sa se deschida sectii de votare si în Canterbury si Southampton, dar, consultând cetateni români din orasele respective, raspunsul a fost ca nu exista interes din partea comunitatii românesti locale. Acelasi raspuns l-am primit, surprinzator, si din Newham, în estul Londrei', sustine Ion Jinga.
În opinia sa, situatia din primul tur de scrutin a fost cauzata de absenta unor membri din birourile sectiilor, cerinta legala de completare într-un tabel a datelor personale ale alegatorilor si declaratia pe proprie raspundere, dar si de faptul ca la ora 21,00 mai pot vota doar alegatorii care se afla în sala de vot iar numarul lor nu poate fi mai mare decât cel al membrilor biroului sectiei.
Pentru turul doi al alegerilor prezidentiale, ambasadorul României în Marea Britanie face apel la 'calm si civism'. El considera ca este nevoie de eficienta, dar apreciaza ca membrii comisiilor de vot sunt, la rândul lor, supusi unui efort 'fizic si psihic constant' timp de 15-16 ore si merita acelasi respect ca si cei care stau la rând sa voteze.
'Se fac eforturi ca toata lumea sa poata vota. Asa cum am promis, sectia din Brent nu va mai fi la etajul III, ci la etajul I, si va avea o sala de asteptare pentru circa 500 persoane, pentru a se evita statul în strada si urcarea cu liftul. Data fiind prezenta mai redusa la vot în alte localitati, românii din Londra pot lua în calcul si posibilitatea de a vota într-un alt oras în care exista sectie de votare', arata Jinga.
Diplomatul declara ca pe o parte dintre cei care s-au oferit voluntari pentru scrutinul din 16 noiembrie i-a propus ca membri în birourile comisiilor sectiilor de vot, dar adauga ca decizia apartine BEC.
'Altii vor da o mâna de ajutor la directionarea oamenilor catre sectiile de vot, la ajutarea celor veniti cu copii sau a celor care vor avea dificultati la completarea declaratiei pe propria raspundere. Este important sa ne exercitam drepturile democratice manifestând, în acelasi timp, respect unii fata de altii, cu convingerea ca fiecare dintre noi reprezinta România. Ambasada a actionat si va actiona întotdeauna cu buna-credinta si devotament neconditionat pentru apararea intereselor si imaginii României si în serviciul românilor din Marea Britanie', conchide Ion Jinga.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.