Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorii Rusiei şi Belarusului, anunțați că nu sunt bineveniţi la comemorarea eliberării lagărului nazist Mauthausen

g4media.ro
lagar nazist Stutthof

Ambasadorii Rusiei şi Belarusului au fost rugaţi de comitetul de organizare să nu participe la comemorarea eliberării lagărului nazist de la Mauthausen, programată în 15 mai, transmite AFP.

"O participare a celor două ţări ar fi incompatibilă cu jurământul deţinuţilor supravieţuitori de la Mauthausen şi cu dorinţa lor de pace şi libertate", a arătat în presa locală Willi Mernyi, preşedintele comitetului.

Un purtător de cuvânt a confirmat pentru AFP că diplomaţii respectivi au primit prin e-mail mesaje personale în acest sens.

Comitetul austriac, cel internaţional şi memorialul de la Mauthausen arată că "sacrificiile enorme acceptate de Uniunea Sovietică în calitate de membră a Aliaţilor în lupta împotriva naţional-socialismului şi pentru eliberarea a numeroase lagăre nu vor fi uitate niciodată" şi menţionează "suferinţele de neînchipuit provocate deţinuţilor sovietici", potrivit Agerpres.

Însă, adaugă organizatorii comemorării, "condamnăm cu cea mai mare fermitate invazia rusă în Ucraina, efectuată cu sprijinul Belarusului, şi cerem încetarea imediată a războiului".

Chiar dacă ambasadorii rus şi belarus nu sunt bineveniţi la eveniment, sunt invitaţi supravieţuitorii lagărului, asociaţiile şi familiile acestora.

Lagărul de la Mauthausen, situat în nordul Austriei, a fost deschis de organizaţia paramilitară SS în august 1938, la cinci luni după anexarea Austriei de către Germania condusă de Adolf Hitler, ca loc de detenţie pentru "duşmanii politici incorigibili" ai ordinii naziste. Ulterior, au ajuns acolo mulţi prizonieri de război, în special sovietici şi polonezi, membri ai rezistenţei, deţinuţi de drept comun, homosexuali şi evrei.

Munca forţată a deţinuţilor în carierele de granit din împrejurimi, în condiţii cumplite, iar din 1942 în industria de armament, a avut şi un rol economic.

Lagărul a fost eliberat de trupele americane în mai 1945. Până atunci, la Mauthausen şi-au găsit sfârşitul aproape jumătate din cei circa 200.000 de oameni care au fost închişi acolo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.