Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Belgiei vrea să promoveze serviciile medico-sociale la domiciliu şi în România

activenews.ro
medici

Ambasadorul Belgiei în România, Thomas Baekelandt, a afirmat joi, la conferinţa cu tema ''Sănătate cu şi pentru oameni'' organizată la Reşiţa, că susţine promovarea serviciilor medico-sociale la domiciliu şi în ţara noastră. ''Cunosc organizatorii de aici de câteva luni şi susţin cu bucurie activitatea lor, nu doar în această regiune, ci în mai multe locuri din România. Ideea este ca, în acest fel, să aduci îngrijire de sănătate, cât mai aproape de pacient, acasă la el, noi având această experienţă, în Belgia. Vrem să promovăm acest tip de îngrijire de sănătate şi în România. În prezent, se face acest lucru cu ONG-uri şi venim cu acest exemplu, pentru ca şi autorităţile locale, Guvernul României şi chiar autorităţile europene să ducă aceste lucruri mai departe, ceea ce ar înseamnă o evoluţie importantă a îngrijirii de sănătate în România'', a afirmat Thomas Baekelandt, acesta participând la eveniment la invitaţia organizatorului, Asociaţia de Ajutor Mutual din comuna Slatina Timiş.

În acest an, Fundaţia Româno-Belgiană The Open Network for Community Development, în parteneriat cu Asociaţia de Ajutor Mutual din comuna Slatina Timiş (ADAMS), a început implementarea proiectului ''Comunităţi rurale active în furnizarea şi monitorizarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu - Creşterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din cinci comunităţi rurale''. Proiectul, în valoare de 82.300 de franci elveţieni, se desfăşoară pe o perioadă de 20 de luni şi este cofinanţat prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Coordonatorii proiectului susţin că se doreşte creşterea accesului persoanelor în vârstă din mediul rural la servicii de îngrijiri la domiciliu. Proiectul se desfăşoară în cinci comunităţi din cinci regiuni ale României, la Moldoviţa - judeţul Suceava, Batăr - judeţul Bihor, Dimitreşti - judeţul Vrancea, Buneşti - Braşov, precum şi la Armeniş, în Caraş-Severin. ''În această după-amiază, la Slatina Timiş, va fi lansat un studiu de caz ce demonstrează eficienţa unor astfel de servicii medico-sociale, pe care Asociaţia Mutuală le promovează de mai bine de 16 ani. Studiul demonstrează rezultate extraordinare. Modelul de bază de la Slatina Timiş este cel în care oamenii cotizează, se bazează pe spiritul de solidaritate şi cel de subsidiaritate, model pe care vrem să-l implementăm conform unui plan cadru, până în anul 2017, în mai multe localităţi rurale. S-a vorbit aici despre îngrijirile medico-sociale la domiciliu, având acest proiect cu finanţare elveţiană, prin care şi comunitatea din comuna Armeniş va dezvolta astfel de servicii, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin'', a subliniat Ioan Suru, coordonator proiecte ADAMS. Potrivit acestuia, proiectul de îngrijire la domiciliu vine în special în beneficiul bătrânilor care nu mai au posibilitatea să se deplaseze şi, totodată , prin îngrijirea la domiciliu scad cheltuielile cu spitalizarea acestora, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.