Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Germaniei: 'Libertatea presei trebuie să rămână protejată, dar jurnaliştii trebuie să îşi asume responsabilitatea informaţiilor pe care le transmit'

Basilica.ro
Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer

Libertatea presei trebuie să rămână protejată, dar jurnaliştii trebuie să îşi asume responsabilitatea informaţiilor pe care le transmit, a declarat, miercuri, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, în deschiderea conferinţei "Combaterea dezinformării şi a fake news".

"Ne întrebăm cum putem să ne facem auziţi în faţa acelui noian de informaţii ca plutesc prin social media, cum putem să facem faţă acelor teorii absurde care există peste tot. Practic, elementul central este că libertatea presei trebuie să rămână protejată şi în continuare, este un lucru de necontestat şi acest lucru a permis societăţilor libere să existe. (...) Este important să păstrăm acest lucru, dar este vorba şi de o responsabilitate proprie a mass-media", a spus diplomatul, potrivit traducerii oficiale, potrivit Agerpres.

El a vorbit despre efortul necesar pentru verificarea informaţiilor. "Este mai lent procesul, poate nu atât de spectaculos. (...) Subliniez necesitatea, cu toate că există acest cor foarte zgomotos al teoriilor conspiraţioniste, dumneavoastră trebuie să vă faceţi activitatea cu profesionalism în continuare", s-a adresat Gebauer jurnaliştilor.

Potrivit acestuia, "combaterea fake news nu poate fi mai actuală ca acum". "Am trăit acest lucru şi în anul pandemiei şi acum în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, când dezinformarea şi fake news se propagă", a detaliat ambasadorul.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti a adăugat că fenomenul este în expansiune prin intermediul social media, vorbind şi despre practicile Rusiei care utilizează diferite metode "ţintit, pentru a manipula".

Peer Gebauer a menţionat existenţa unor teorii alternative, inclusiv în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, "care nu poate fi contestat de nimeni".

"Toate aceste teorii duc la faptul că în anumite societăţi occidentale unii oameni se gândesc 'da, dar poate un miez de adevăr există' şi nu neapărat că sprijină Rusia, dar cumva capătă o distanţă", a explicat el.

Diplomatul a făcut apel la jurnalişti, dar şi la politicieni să reacţioneze la asemenea informaţii false. În Germania, la nivelul Executivului, fenomenul fake news "este combătut foarte ferm", a subliniat el.

"Cu 30 de ani în urmă, când am început eu să lucrez în democraţie, am ajuns la concluzia că nu le putem lăsa pur şi simplu aşa, în spaţiul virtual, trebuie să le combatem, trebuie să le dezvăluim ca fiind dezinformări şi există chiar departamente specializate în cadrul Ministerului Federal de Externe", a menţionat Gebauer, care a completat că acest efort "nu e ceva care poate fi dus la perfecţiune, dar în orice caz trebuie încercat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.