Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul israelian în Iordania, convocat de autorităile de Amman

BAABEL
Leul simbol ierusalim

Iordania a anunţat duminică faptul că l-a convocat pe ambasadorul israelian la Amman pentru a-i transmite ”un mesaj de fermitate” prin care îndeamnă statul evreu să-şi înceteze ”încălcările” pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalim, relatează AFP potrivit Agerpres.

Ammanul - gardianul locurilor sfinte musulmane în Oraşul Sfânt - i-a tranmis ambasadorului Amir Weissbrod ”condamnarea şi respingerea sale ale încălcărilor israeliene” pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, anunţă într-un comunicat Ministerul iordanian de Externe.

La 11 august, ciocniri au avut loc în apropierea Moscheei Al-Aqsa, situată pe Esplanadă, între credincioşi şi poliţişti israelieni, în prima zi a sărbătorii musulmane Eid al-Adha, şi în timpul sărbătorii religioase evreieşti Tisa B'Av.

Ammanul i-a transmis de asemenea lui Weissbrod condamnarea sa fermă a unor declaraţii ale ministrului israelian al Securităţii Interne Gilad Erdan cu privire la situaţia de la Al-Aqsa, precizează ministerul.

Erdan a apreciat marţi că Israelul ar trebui să acţioneze în vederea autorizării evreilor să se roage pe Esplanada Moscheilor, în cadrul unor ”acorduri politice şi nu cu forţa”, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Cu două zile mai înainte, zeci ce palestinieni au fost răniţi în ciocniri cu forţele de ordine israeliene, care deţin controlul asupra accesului pe Esplanada Moscheilor şi au autorizat evrei să intre pe ea.

Evreii sunt autorizaţi să intre pe Esplanadă între anumite ore, dar nu să se roage, pentru a evita aprinderea tensiunilor.

Esplanada Moscheilor - numită Nobilul Sanctuar de către musulmani şi Muntele Templului de către evrei - este al treilea cel mai sfânt loc al islamului şi cel mai sacru loc pentru evrei.

Acest sit, care se află în centrul conflictului israelian, se situează în Ierusaimul de Est - sectorul palestinian al oraşului ocupat din 1967 de israel, pe care l-a anexat apoi, însă această anexare nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Aproape două milioane de palestinieni trăiesc în Iordania, singura ţară arabă, alături de Egipt, care a încheiat un acord de pace cu Israelul, în 1994.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.