Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul israelian la Kiev îi dă replica lui Zelenski: 'Țara noastră ajută Ucraina, dar nu depăşeşte liniile roşii'

iatiseguros.com
israel

Ambasadorul israelian la Kiev, Michael Brodsky, a explicat într-un interviu pentru RBC faptul că ţara sa ajută Ucraina încă din primele zile ale războiului declanşat de Rusia la 24 februarie. Diplomatul s-a declarat surprins de o afirmaţie recentă a preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit căruia Israelul nu a ajutat deloc Ucraina.

"Nu ştiu ce s-a întamplat cu Israelul. Sincer - sunt în stare de şoc, pentru că nu înţeleg de ce nu au putut să ne ofere apărare aeriană" - a declarat recent liderul de la Kiev, într-un interviu acordat unor reporteri francezi.

În replică, ambasadorul Israelului la Kiev, Michael Brodsky, a subliniat că ţara sa ajută Ucraina încă de la începutul războiului.

"Permiteți-mi să încep prin a spune că a fost dureros pentru mine să aud ceea ce a spus președintele Zelenski. Pentru că, încă din prima zi a războiului, eu personal și colegii mei suntem profund implicați în eforturile Israelului de a ajuta Ucraina. Vorbesc despre lucruri umanitare. Iar în acest sens, Israelul oferă asistență colosală Ucrainei. În unele probleme chiar mai mult decât oferă ​​alte țări. De exemplu, în ceea ce priveşte asistența psihologică. Israelul se confruntă cu astfel de probleme nu de un an, ci de decenii. Țara noastră a acumulat o experiență unică despre ce trebuie să facă cu oamenii care se află într-o situație de post-traumă cauzată de război, teroare și o amenințare constantă la adresa securității. Și Israelul a împărtășit foarte activ această experiență literalmente din prima zi a războiului. Iar președintele (Volodimir Zelenski, n.r.) știe asta. Soția președintelui, Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, de asemenea, a comunicat în mod repetat cu Michal Herzog, soția președintelui nostru. La solicitarea sa, psihologi și asistenți sociali ucraineni au fost primiți în Israel, au fost organizate zeci de traininguri online pentru oamenii care se angajează aici să ajute persoanele afectate psihologic de război. Înțeleg că președintele vorbea despre asistență militară, dar ar fi fost corect să spună că Israelul ajută activ în domeniul umanitar. Acest lucru ar prezenta o imagine mai echilibrată. În ceea ce privește asistența militară, singurul lucru pe care îl pot spune este că afirmaţia președintelui că Israelul nu oferă Ucrainei nicio asistență militară nu reflectă întreaga imagine" - a declarat diplomatul.

Întrebat de reportrii RBC cât de justificate sunt temerile că un ajutor militar din partea Israelului ar implica riscuri politice şi ar putea provoca Rusia, Iranul sau Hezbollah, dar şi cât de puternic este lobby-ul exercitat de ruşi printre israelieni, ambasadorul a răspuns că "zvonurile despre un puternic lobby rusesc în Israel sunt foarte exagerate".

"Nu există lobby rusesc în Israel. Există interesele Israelului și există îngrijorare pentru securitatea atât a cetățenilor Israelului, cât și a armatei istaeliene. Toată lumea înțelege că Rusia joacă un rol semnificativ în Orientul Mijlociu. Iar unele dintre interesele noastre vitale depind de dialogul nostru cu Rusia. Nu este un secret pentru nimeni că avem un dialog cu Federația Rusă, există un canal de comunicare pe probleme militaro-strategice care privesc Orientul Mijlociu și țările cele mai apropiate de noi, în primul rând Siria. De asemenea, discutăm cu Rusia despre problema iraniană. Și orice pas neglijent din partea noastră poate dăuna acestui dialog, poate provoca pagube, care, la rândul lor, vor dăuna securității Israelului. Niciun guvern israelian nu ar face un asemenea pas, pentru că înțelege întreaga responsabilitate pe care va trebui să o poarte" - a afirmat Michael Brodsky.

Reporterul RBC a sugerat că Rusia însăși a provocat daune serioase dialogului cu Israelul, în special prin declarațiile dure și incorecte ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cu privire la antisemitism.

"Un alt episod foarte recent este achiziționarea de către Rusia a dronelor kamikaze iraniene, care atacă acum orașele ucrainene, în special Odesa. Nu credeți că Rusia, prin astfel de acțiuni, indică ea însăși Israelului de care parte trebuie să fie (în războiul ruso-ucrainean, n.r.)?" - a întrebat reporterul.

Ambasadorul a reacţionat subliniind că el este ambasador la Kiev, nu în Rusia, astfel că ar prefera să nu răspundă la întrebări care privesc alte țări.

"În ceea ce privește Iranul, însă, acesta este cu siguranță o forță distructivă. Vorbim despre asta nu de un an, ci de zeci de ani. Și, de zeci de ani, Iranul reprezintă o amenințare serioasă pentru Israel și Orientul Mijlociu. Astăzi, Iranul și armele iraniene reprezintă o amenințare la fel de serioasă pentru Ucraina" - a adăugat diplomatul.

Având în vedere această situaţie cu Iranul, reporterul RBC l-a întrebat pe ambasador ce ar trebui să se întâmple ca Israelul să se implice mai activ în asistența militară pentru Ucraina.

"Repet că Israelul ajută în mod activ Ucraina, dar fără să treacă liniile roșii. Aceste linii roșii sunt legate de o situație foarte dificilă în Orientul Mijlociu. În esenţă, Israelul stă pe un butoi cu pulbere. Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere. În orice moment, poate avea loc un atac terorist, în orice moment, regiunea - nu mă refer doar la Israel - poate aluneca spre o situaţie apropiată de război sau chiar într-un război. Prin urmare, Israelul trebuie să acționeze foarte atent și să țină cont, în primul rând, de interesele propriei sale securități. Și asta este ceea ce facem. Nu depășim liniile roșii pe care ni le-am stabilit, înţelegând modul în care ar dăuna și la ce s-ar putea ajunge" - a răspuns ambasadorul israelian la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.