Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti spune ce urmează să se întâmple cu românii după Brexit

pixabay.com
brexit

Marea Britanie va rămâne o ţară deschisă şi după ieşirea din Uniunea Europeană, deci rămâne un partener pentru România în foarte multe contexte, iar Parteneriatul nostru strategic cu România va continua, a afirmat, sâmbătă, la Constanţa, ambasadorul Paul Brummell, invitat la Şcoala de vară a femeilor social-democrate.

"Acest parteneriat este foarte important pentru noi şi înseamnă un parteneriat foarte productiv în ceea ce priveşte securitatea, de exemplu. Această poziţie a putut fi remarcată şi la Summitul NATO de la Varşovia, în cursul căruia Marea Britanie a sprijinit poziţia României în ceea ce priveşte întărirea flancului estic al Alianţei", a menţionat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Citește și: S-a îmbrăcat transparent și a prezentat rubrica meteo: Gafă de prezentatoare TV / VIDEO

El a reamintit că premierul britanic a spus "într-un mod clar că vrea ca drepturile cetăţenilor din Uniunea Europeană, inclusiv cei din România care locuiesc în Marea Britanie, să fie respectate şi în viitor şi că unica situaţie în care acest lucru nu o să fie posibil este dacă o altă ţară din UE nu dă aceleaşi drepturi pentru cetăţenii britanici rezidenţi".

"Am fost dintotdeauna o ţară orientată spre schimburile comerciale, spre relaţii cu alte ţări şi aşa vom rămâne. Nu suntem o ţară închisă. Suntem membri NATO, G7, G20, Commonwealth şi membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a spus diplomatul.

Citește și: Ei sunt românii care-și vând nunta pe OLX

El a subliniat, în context, şi contribuţia "remarcabilă" a comunităţii româneşti din Regatul Unit pentru economie şi societate.

"Cetăţenii români fac lucruri foarte importante la noi. De exemplu, sunt medici sau asistenţi medicali români care lucrează în serviciul naţional de sănătate din Marea Britanie, sunt oameni care lucrează în agricultură, construcţii sau sectorul financiar. Şi o componentă importantă o reprezintă studenţii. Cred că sunt undeva la 10.000 de studenţi români şi sunt unii dintre cei mai buni studenţi din Marea Britanie. Ştiu că sunt îngrijorări în ceea ce priveşte viitorul şi, cum am spus, o să fie o negociere, deci nu pot să spun concret care o să fie rezultatul şi ce o însemne pentru cetăţenii români sau din alte ţări din UE care vor vrea să studieze sau să locuiască în Marea Britanie în viitor. Dar pot să spun că pentru românii care sunt acum în Marea Britanie situaţia de la 27 august este absolut la fel cum a fost şi la 22 iunie, înainte de referendum (Brexit - n.r.). Nimic nu s-a schimbat într-o perioadă scurtă şi nu este nevoie de panică. Absolut condamnabile sunt cazurile de ură care s-au manifestat imediat după referendum, inclusiv situaţia în care o româncă a fost victima incendierii unui magazin în Norwich. Noi condamnăm asta şi sper ca infractorul să fie găsit şi tratat cu severitate conform legii noastre", a subliniat Paul Brummell.

Citește și: Cum s-a ajuns la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Aproape 1000 de oameni și-au pus concomitent capăt vieții

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a transmis că românii sunt bine veniţi în ţara sa şi că ei reprezintă o parte esenţială a comunităţii britanice. "Pentru cetăţenii britanici, pentru marea majoritate a cetăţenilor britanici, prietenii din România sunt absolut bine veniţi şi sunt o parte esenţială din comunitatea noastră. Mesajul meu principal este că Marea Britanie şi România sunt prietene, o să rămânem prieteni şi o să continuăm să ne dezvoltăm legăturile şi relaţiile pe multiple planuri", a conchis diplomatul citat de agerpres.ro.

Citește și: FINALUL VERII. ÎNCEPE CAMPANIA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.