Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, convocat din nou la MAE de la Chişinău după declaraţiile de la Moscova potrivit cărora Moldova îşi pierde suveranitatea

Publika TV
Oleg Vasneţov

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, convocat din nou la MAE de la Chişinău după declaraţiile de la Moscova potrivit cărora Moldova îşi pierde suveranitatea

Ministerul Afacerilor Externe şi Intergrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a anunţat că ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, va fi convocat la sediul instituţiei pentru a se i se cere explicaţii ca urmare a declaraţiilor unor oficiali ruşi, care au spus că Republica Moldova s-ar îndrepta către „pierderea suveranităţii”.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declaraţiilor unor oficiali ruşi, expuse astăzi, dar subliniem faptul ca ambasadorul Federaţii Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicaţii pe marginea afirmaţiilor ce vizează ţara noastră”, se arată într-un comunicat citat de NewsMaker.

Este deja pentru a doua oară în mai puţin de zece zile când ambasadorul Federaţiei Ruse este convocat la ministerul condus de vicepremierul Nicu Popescu, în contextul unor relaţii tensionate între Moscova şi Chişinău.

Oleg Vasneţov fusese convocat şi săptămâna trecută la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău pentru a fi anunţat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei. Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău calificase decizia drept „încă un pas neprietenos” din partea Chişinăului în raport cu Rusia, care „nu va rămâne fără răspuns”, iar marţi ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la rândul său la MAE rus comunicându-i-se că un diplomat moldovean va fi expulzat. Tot atunci, Moscova a anunţat că interzice intrarea în Federaţia Rusă pentru patru oficiali din Republica Moldova. Este vorba de ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, şi de deputaţii PAS (partidul aflat la guvernare) Oazu Nantoi, Olesea Stamate şi Lilian Carp.

Invitat la o emisiune a postului TV8, premierul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat joi seara că Republica Moldova a elaborat o „listă neagră” cu oficiali din Federaţia Rusă declaraţi indezirabili pe teritoriul ţării şi a dezvăluit că pe listă se regăseşte inclusiv preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi omul de afaceri Igor Ceaika. „Noi avem o listă lungă şi tot îi trimitem înapoi acasă. Federaţia Rusă nu poate să ne spună nouă ce noi trebuie sau putem să facem. Republica Moldova este o ţară liberă şi suverană. Fiecare trebuie să îşi ştie locul”, a declarat Dorin Recean, potrivit NewsMaker.

Reacţionând la aceste declaraţii, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, a avut comentarii sarcastice la adresa Chişinăului spunând că Republica Moldova nici măcar nu mai există ca ţară, pentru că „a fost vândută” României.

Declaraţiile lui Medvedev au fost întărite apoi de la Kremlin, vineri, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, care a spus că „autorităţile de la Chişinău iau în mod deliberat decizii care duc spre pierderea suveranităţii” şi că Moscova vede „o tendinţă de absorbţie din partea României”. În plus, Peskov a acuzat Chişinăul de „rusofobie”, insistând că acest curs ar fi împotriva a ceea ce vrea societatea şi menţionând, într-o ameninţare voalată, că „s-ar putea să existe regrete”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.