Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Serbiei aflat la post la Varşovia ar putea fi demis, după ce acesta a semnat un apel în favoarea homosexualilor

Operation World
Serbia Kosovo

Serbia ia în calcul demiterea ambasadorului său aflat la post la Varşovia, după ce acesta a semnat împreună cu alţi ambasadori un apel pentru protejarea drepturilor comunităţii LGBTQ în Polonia, afirmă surse oficiale citate joi de AFP.

Ambasadorul sârb Nikola Zurovac se numără printre cei circa 40 de ambasadori acreditaţi în Polonia care au semnat o scrisoare deschisă în favoarea minorităţilor sexuale din această ţară pe 17 mai, cu ocazia ''Zilei Internaţionale împotriva Homofobiei, Transfobiei şi Bifobiei''.

Guvernul conservator polonez susţine familia tradiţională şi se manifestă împotriva ''ideologiei LGBT'' şi ''ideologiei de gen'', mai multe municipalităţi din Polonia decretându-se ''zone libere de ideologia LGBT'', decizie în urma căreia Comisia Europeană a suspendat fondurile europene pentru aceste administraţii locale. În decembrie, Consiliul Europei a estimat că Polonia stă cel mai slab în UE în privinţa drepturilor minorităţilor sexuale, scrie Agerpres.ro.

După ce numele ambasadorului sârb s-a regăsit printre semnatarii acelei scrisori, Polonia a anulat o vizită pe care urma să o efectueze la Varşovia ministrul sârb de externe Nikola Selakovic, a dezvăluit acesta din urmă, care a declarat că în zilele următoare va fi discutat cazul ambasadorului aflat la post la Varşovia.

Într-un interviu publicat miercuri pe website-ul Ministerului de Externe sârb, ministrul Selakovic a precizat că nu conţinutul scrisorii deschise este problema, ci faptul că ambasadorul nu a informat Belgradul cu privire la decizia sa. ''Peste tot în lume, acţiunile ambasadorilor sunt considerate ca având sprijinul statului lor. Or, el nu s-a consultat cu nimeni'', a explicat şeful diplomaţiei sârbe.

Însă unele partide de opoziţie sârbe consideră că, prin reacţia faţă de acţiunea ambasadorului său, Serbia ''şi-a arătat faţa homofobă'', deşi această ţară doreşte să adere la UE şi şefa guvernului de la Belgrad, Ana Brnabic, este o lesbiană declarată.

''A da prioritate acestei vizite în Polonia'' în detrimentul ''valorilor fundamentale ale Uniunii Europene arată că drumul european al Serbiei nu este decât un slogan agitat de partidul aflat la putere în funcţie de circumstanţe'', consideră formaţiunea Mişcarea Cetăţenilor Liberi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.