Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA salută decizia CEDO în cazul Kovesi: 'Această decizie reprezintă un semnal de alarmă'

Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Zuckerman

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, reacţionează la decizia CEDO în cazul Kovesi. Acesta se declară de acord cu preşedintele Iohannis şi afirmă că decizia CEDO este un semnal de alarmă cu privire la implicarea politicului în justiţie. Declaraţia ambasadorului vine însă la doar două luni după ce preşedintele Iohannis a numit politic şefii marilor parchete, în ciuda avizului negativ al CSM.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniază din nou importanța deosebită a statului de drept într-o democrație. Fără posibilitatea de a apela la o justiție liberă și independentă nu există libertate sau proces democratic. Curtea a decis astăzi că Laura Codruța Kövesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA. Președintele Klaus Iohannis a salutat această decizie. Suntem de acord cu Președintele Iohannis că drepturile fundamentale ale d-nei Kövesi au fost încălcate și că accesul liber la justiție și libertatea de expresie sunt valori esențiale într-o societate democratică. Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale. Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale și statul de drept.

Câștigătoare a titlului Femeia Curajoasă a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum Procuror Șef European, d-na Kövesi ilustrează valorile curajului, justiției și onoarei. Astăzi o felicităm din nou. SUA vor continua să sprijine independența judecătorilor și a procurorilor în combaterea corupției folosind toate mijloacele aflate la dispoziție", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei SUA.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă pentru că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia pe fond, ci doar pe procedură. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Vezi AICI decizia integrală în cazul Kovesi! (engleză, pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.