Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Turciei la Bucureşti: 'Vom respecta drepturile omului'

turcia

Turcia este conştientă de obligaţiile privind respectarea drepturilor omului, va continua să fie un aliat activ NATO şi să respecte Parteneriatul strategic cu România, a declarat marţi ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, în contextul tentativei de lovitură de stat şi instaurării ulterioare a stării de urgenţă. El a spus, într-o conferinţă de presă, că evenimentele de la jumătatea lunii trecute constituie "cea mai sângeroasă tentativă de lovitură de stat" din istoria ţării sale.

"Poporul nostru a luat atitudine iar cetăţenii turci şi-au riscat vieţile pentru democraţie. Toată lumea din Turcia, inclusiv Opoziţia, s-a opus tentativei de lovitură de stat. (...) Aceste fapte arată forţa democraţiei turce şi a instituţiilor sale, dar şi dimensiunea cu care democraţia a fost internalizată de societatea turcă", a afirmat ambasadorul.

Osman Koray Ertaş a vorbit şi despre declararea, timp de trei luni, a stării de urgenţă în Turcia, după tentativa de lovitură de stat. "Decizia a fost susţinută de Parlament, alături de un partid de Opoziţie", a declarat el. "Subliniez acest lucru pentru a demonstra că există o percepţie greşită, când lucrurile sunt prezentate doar prin acţiunile preşedintelui Erdogan. Nu e decizia unui singur om. Turcia este o democraţie", a adăugat ambasadorul.

El a explicat că scopul instaurării stării de urgenţă nu este "restricţionarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale". "Nimic nu se va schimba în viaţa cotidiană a cetăţenilor în ceea ce priveşte libertăţile lor", a spus Osman Koray Ertaş. "Vă asigur că Turcia este complet conştientă de obligaţiile sale privind democraţia, respectarea drepturilor omului şi a convenţiilor internaţionale", a adăugat diplomatul. "Turcia va continua să îşi dezvolte contribuţia la NATO, (...) va continua să contribuie la securitatea Alianţei. Vom continua să dezvoltăm şi Parteneriatul nostru strategic cu România, în toate domeniile", a punctat el. Totodată, ambasadorul a afirmat că, în acest moment, sistemul bancar din Turcia este "în siguranţă".

Referitor la relaţiile Turciei cu Rusia şi Iranul, Osman Koray Ertaş a declarat: "Nimic nu s-a schimbat în relaţia noastră cu Iranul şi Rusia de acum un an. (...) Relaţia era deja puternică, dar asta nu ne împiedică să fim aliat puternic NATO sau, pe de altă parte, să fim critici la anexarea Crimeii. Ne cunoaştem angajamentele şi locul în lume. (...) Ce am făcut a fost normalizarea situaţiei şi aducerea ei la nivelul la care era înainte de doborârea avionului rus. Nu e un motiv de îngrijorare". Ambasadorul a abordat şi modul în care este privit preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, după tentativa de lovitură de stat. "Există un fel de obsesie legată de preşedintele Erdogan, în străinătate. (...) Din păcate, am observat şi în România. Erdogan nu este monarh, nu e un fel de emir. Avem Opoziţie, Guvern, Parlament. (...) Nu face singur aceste lucruri. Nu el are această autoritate. Sunt instituţii, legi în ţară prin care se decide ce trebuie făcut. (...) Imaginea aceasta este distorsionată", a susţinut Osman Koray Ertaş. El a spus că acest detaliu este esenţial, mai ales legat de discuţia privind pedeapsa cu moartea. "Erdogan nu are autoritatea singur de a introduce pedeapsa cu moartea. El însuşi a spus - 'Dacă Parlamentul îmi înaintează această propunere, eu, personal, sunt de acord cu asta'. Oamenii sunt foarte furioşi (după tentativa de lovitură de stat - n.r.) (...) Va fi o discuţie", a detaliat ambasadorul. "În acest moment, este o discuţie prematură", a concluzionat el.

Potrivit ambasadorului Turciei la Bucureşti, liderii din ţara sa sunt la curent cu raportul organizaţiei Amnesty International, potrivit căruia, după tentativa de lovitură de stat, mai multe persoane ar fi fost supuse torturii. "Cunoaştem raportul şi din primele ore de la publicare l-am luat în serios", a adăugat diplomatul. "Nu va fi o atitudine revanşardă. Totul va fi făcut în limitele legii. Toate relele tratament aplicate deţinuţilor, fie că sunt sau nu vinovaţi, nu vor fi tolerate. (...) Când există o plângere, e luată foarte serios. Tortura nu va fi tolerată în Turcia. (...) Ar putea exista rele tratament în această perioadă, pentru că situaţia este una unică, dar vom verifica aceste cazuri individual", a declarat Osman Koray Ertaş, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.