Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul ucrainean la Chișinău apreciază ajutorul României și Republicii Moldova pentru Ucraina

deschide.md
Marko Șevcenko

Ajutorul României și Republicii Moldova pentru Ucraina este apreciat de cetățenii ucraineni, spune ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, care a fost invitatul recentei ediții a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Contribuția României este foarte importantă și în unele aspecte și domenii e foarte apreciată de către Ucraina și de către ucraineni. Și contribuția Republicii Moldova, care este o țară de tranzit pentru, de exemplu, grâul din Ucraina, este un lucru foarte important pentru comerțul extern al Ucrainei, pentru că bugetul nostru este cu deficit din cauza războiului și o cale în plus de export pentru mărfurile ucrainene către piețele externe care merg prin Republica Moldova este foarte importantă pentru Ucraina, chiar în condițiile când exportul prin mare este semiblocat.

Contribuția României în acest sens tot este foarte importantă și țară de tranzit, și infrastructură, și calea ferată, ca și din Republica Moldova. Apreciem foarte mult”, a menționat Marko Șevcenko, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău s-a referit și la prima tranșă de asistență din partea UE, în valoare de trei miliarde de euro, pe care urmează săptămâna aceasta să o primească Ucraina, dintre cele 18 miliarde de euro promiși Kievului de către Uniunea Europeană.

„Nu există un singur sector unde vor fi folosite aceste fonduri. De obicei sunt împărțite între suportul social, pentru reconstrucția infrastructurii lovite de către rachete ruse, vorbim de primele necesități și balansarea bugetului de stat”, a menționat ambasadorul Ucrainei la Chișinău.

Totodată, Marko Șevcenko a făcut referire și la pașii pe care Ucraina îi întreprinde în îndeplinirea cerințelor UE în procesul de aderare la UE.

„Când am primit un statut de țară candidată au fost formulate șapte cerințe de către UE și, în prezent, guvernul Ucrainei muncește din greu ca să fie îndeplinite. Sunt sigur că în două săptămâni vom avea prima evaluare a succesului ucrainean, pentru că la 3 februarie este planificat un Summit Ucraina – UE și acolo progresul nostru va fi evaluat și, probabil, publicat.

În același timp, conducerea Ucrainei - președintele și premierul - a făcut declarații că țara noastră are ambiții foarte mari în legătură cu reformele și negocierile cu UE, și că Ucraina ar dori să parcurgă drumul de negocieri în doi ani. Sigur este o țintă foarte ambițioasă, dar dacă nu îți setezi ambiții asta înseamnă că și viteza de mers e mai puțină”, a afirmat Marko Şevcenko.

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova a menționat că ajutorul statelor UE și SUA pentru Ucraina este unul semnificativ.

„La sfârșitul anului trecut a fost adoptat un nou pachet de asistență militară în valoare de două miliarde de dolari și a fost votată de către Congresul SUA o lege privind asistența adresată Ucrainei la suma de 38-40 de miliarde de dolari. Ucraina s-a bucurat că în Congresul SUA există un consens bipartid și democrați, și republicani consideră că Ucraina trebuie să fie ajutată ca să facă față agresiunii și acest consens bipartid este un fond de orice asistență, orice cooperare bilaterală în acest sens și sunt sigur că va continua.

În luna decembrie a fost foarte reușită vizita președintelui ucrainean la Washington, a fost prima vizită a președintelui în afara țării de la începerea invaziei ruse, dar cauza a fost foarte importantă – în premieră s-a luat decizia de a oferi Ucrainei un complex de apărare antiaeriană Patriot, care întărește apărarea antiaeriană a țării foarte solid. Un grup de militari ucraineni deja se antrenează în SUA pentru acest nou sistem Patriot.

Militarii ucraineni deja au demonstrat că se antrenează foarte repede, ei sunt cel mai bine motivați printre toți cursanții. Ucraina va avea apărare antiaeriană mai puternică, militarii ucraineni vor avea posibilitate să se concentreze asupra avansării decât la apărare, dacă ai o armă mai puternică sau mai sofisticată există mai multe misiuni pe care le poți îndeplini”, a spus diplomatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.