Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Ucrainei la Belgrad arată cu degetul: 'Cerealele sârbești sunt mai scumpe decât cele ucrainene și și-ar putea găsi cumpărători'

Agerpres
cereale ucraina

Ambasadorul Ucrainei la Belgrad, Volodimir Tolkaci, a declarat că suspendarea participării Rusiei la acordul de export de cereale prin Marea Neagră ar putea avantaja Serbia, deoarece „cerealele din Serbia, care au prețuri mai mari decât cele din Ucraina, și-ar putea găsi cumpărători", transmite BETA, potrivit Rador.

"Totul se schimbă prin suspendarea acestui acord, iar din punctul de vedere al Serbiei putem vedea și partea pozitivă, pentru că cerealele sârbești sunt mai scumpe decât cele ucrainene și și-ar putea găsi cumpărători" - a declarat Tolkaci, adăugând că retragerea Rusiei din acest acord a provocat o "criză alimentară artificială care a condus la creșterea prețurilor cerealelor și foamete în statele sărace".

Tolkaci a declarat că Rusia a lucrat în vederea înlăturării Ucrainei de pe piața cerealelor, chiar și înainte de stabilirea coridorului de export de cereale din Ucraina sfâșiată de război. "Chiar și după ce coridorul de export a devenit operațional, unii cumpărători au început să refuze livrările de cereale ucrainene deoarece navele trebuiau să treacă prin mai multe verificări, controale și inspecții și toate acestea întârziau ajungerea mărfii la destinația finală. Aceste proceduri au influențat negativ rolul Ucrainei pe piața mondială a cerealelor și această tendință continuă în timp ce Rusia obține din vânzarea cerealelor noi venituri, pe care le investește în sectorul militar" - a declarat Tolkaci, adăugând că invită Serbia să participe la Summitul Platformei Crimeea și la Planul de pace al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Țările noastre se pot ajuta reciproc în multe domenii, având în vedere că atât Serbia cât și Ucraina se află pe calea comună de aderare la Uniunea Europeană și doresc să facă parte din familia europeană în care se respectă mai presus de toate drepturile omului. Noi propunem Serbiei să participe la inițiativele și evenimentele pe care le organizează Ucraina" - a adăugat diplomatul ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.