Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Werner Hans Lauk: Minoritatea germană, punte legătură între România şi Germania

Expoziţia "Minoritatea germană din România - Trecut şi prezent în Europa unită" a fost vernisată marţi, la Palatul Suţu din Capitală, în prezenţa ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, care a apreciat că această comunitate este "o punte de legătură" între cele două ţări.

Citește și: Ungaria caută muncitori străini. Cu condiţia ca ei să fie 'albi şi creştini'

Ambasadorul a apreciat că minoritatea germană din România este exemplul unei "integrări" reuşite. "Minoritatea germană în România reprezintă, aşadar, un exemplu al unei integrări, şi nu asimilări, reuşite. Fiindcă oferta de integrare s-a întâlnit cu disponibilitatea de integrare şi cu dorinţa de integrare. (...) Minoritatea germană nu doar că a reuşit de-a lungul secolelor să îşi păstreze identitatea culturală, ci a permis şi societăţii majoritare să participe la bogatul său patrimoniu cultural", a adăugat diplomatul, citat de agerpres.

Vezi şi: Deputatul PMP, Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, poate fi ARESTAT

În acest sens, expoziţia de la Bucureşti, ce cuprinde planşe cu ilustraţii şi explicaţii bilingve despre cultura şi implicarea socială şi politică a comunităţii germane, este, în opinia ambasadorului, "un omagiu adus minorităţii germane" şi "un semn de apreciere faţă de societatea majoritară care a primit mereu cu braţele deschise imigranţii germani, coabitând până în prezent excelent cu aceştia".

Citește și: Bill Gates detonează bomba: Și-a spionat angajații! Ce metode a aplicat

"Minoritatea germană reprezintă deja, în mod proverbial, o punte de legătură între România şi Germania, (...) resimt o profundă recunoştinţă şi apreciere pentru minoritatea germană", a mărturisit Werner Hans Lauk.

La rândul său, Paul Jurgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, a spus că expoziţia a fost gândită în aşa fel încât să fie una itinerantă şi a amintit că prima prezentare a acesteia a fost anul trecut, la Sibiu, în prezenţa lui Klaus Iohannis.

Citește și: Leonardo DiCaprio se ÎNSOARĂ: Ea este aleasa / FOTO

Potrivit acestuia, expoziţia îşi doreşte ca, în România, "să informeze majoritatea română despre diferitele aspecte istorice şi neistorice referitoare la minoritatea noastră", iar în Germania "să atragă atenţia asupra acestei minorităţi, dacă e cazul, şi să completeze informaţiile existente".

Citește și: Selfie lângă sicriu, viral pe Facebook. Poza făcută de doi puști din Vaslui

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România a spus că, în prezent, minoritatea germană din ţara noastră este tot mai mică, numărând aproximativ 40.000 de persoane. În acest sens, această comunitate este un "catalizator", a spus el.

"Putem percepe doar o funcţie de catalizator. Alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României este ultimul, dar totodată cel mai convingător exemplu în acest sens", a adăugat Paul Jurgen Porr.

Citește și: Fostul BARON de Buzău: 'Am dus personal 425 mii de euro la PNL. Motreanu şi Scutaru i-au luat'

Expoziţia "Minoritatea germană din România" poate fi vizitată la Palatul Suţu din Capitală până pe 23 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.