Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria caută muncitori străini. Cu condiţia ca ei să fie 'albi şi creştini'

Informaticieni, ingineri de telecomunicaţii, tehnicieni auto, acestea sunt numai câteva dintre oportunităţile de angajare pe care străinii le pot găsi în Ungaria, ţară aflată în căutare de specialişti din exterior ca urmare a deficitului de forţă de muncă în unele domenii.

Citește și: O firmă de mașini care îl are ca imagine pe Lionel Messi a trebuit să schimbe numele unui model / VIDEO

Însă nu orice străin se poate califica pentru obţinerea unui astfel de post. Guvernul de la Budapesta, care a vorbit despre existenţa a peste 50.000 de posturi libere în sectorul privat, doreşte ca persoanele ce le vor ocupa să împărtăşească valorile culturale ale ungurilor, adică, de exemplu, să nu fie refugiaţi ori imigranţi care nu sunt creştini, se menţionează într-un reportaj publicat marţi de ediţia electronică a cotidianului spaniol El Pais.

Citește și: Fostul BARON de Buzău: 'Am dus personal 425 mii de euro la PNL. Motreanu şi Scutaru i-au luat'

Este un efort în plus pentru a păstra omogenitatea societăţii ungare, idee pe care de exemplu Dorottya F., manager al unei societăţi care prestează servicii de curăţenie pentru companii, o împărtăşeşte deplin. 'De ce să angajăm persoane diferite de noi, despre care nu ştim de unde vin, cu care nu avem nimic în comun şi nu ne putem înţelege ?', se întreabă femeia în vârstă de 51 de ani, a cărei companie de asemenea are nevoie de forţă de muncă, dar a rezolvat această problemă angajând şase lucrătoare provenite din rândul minorităţii maghiare din România şi încă trei din Ucraina.

Citește și: Întâlnire de gradul 0 între Putin şi Erdogan

Admiterea Ungariei în Uniunea Europeană, în anul 2004, a fost urmată de o emigraţie masivă a maghiarilor către statele vest-europene, fapt care a creat un important deficit de forţă de muncă în Ungaria, situaţie agravată în ultimii ani. Începând din anul 2010, între 350.000 şi 500.000 de unguri, majoritatea tineri, şi-au părăsit ţara pentru a căuta în Occident oportunităţi profesionale care să le ofere un venit superior celui din Ungaria.

Citește și: Codul lui Da Vinci: Dan Brown anunţă lansarea lui Origin

Ministrul ungar al economiei, Mihaly Varga, a recunoscut recent public problema lipsei forţei de muncă, dar a insistat că trebuie acceptaţi la angajare numai străini care prezintă trăsături comune 'culturale şi istorice' cu populaţia maghiară. Acesta este mesajul constant al guvernului de la Budapesta, care subliniază că trebuie păstrate 'identitatea' şi 'valorile creştine' ale Ungariei, ţară care a respins cotele obligatorii de refugiaţi ale Uniunii Europene.

Citește și: Selfie lângă sicriu, viral pe Facebook. Poza făcută de doi puști din Vaslui

Oficialul citat nu a detaliat la ce trăsături comune s-a referit. Probabil că un grup de circa 20 de lucrători mexicani ce s-au instalat cu câteva luni în urmă în localitatea Szügy, unde s-au angajat ca tehnicieni la o fabrică de componente auto, îndeplinesc condiţiile. Însă populaţia maghiară de acolo i-a primit cu reticenţă, crezând că sunt refugiaţi, suspiciune amplificată şi de faptul că ei nu frecventau barurile din localitate. Până când o tânără unguroaică, vorbitoare de spaniolă, a descoperit că ei sunt mexicani. De atunci lucrurile s-au schimbat, iar într-o tavernă locală au fost organizate chiar şi petreceri la care se viziona Cupa Americii la fotbal. Între timp, mexicanii au plecat şi locul lor a fost luat de un grup de ruşi din Tatarsan.

Citește și: Leonardo DiCaprio se ÎNSOARĂ: Ea este aleasa / FOTO

Acest exemplu ilustrează modul în care străinii sunt percepuţi în Ungaria, o ţară care nu este obişnuită cu imigraţia, numai 1,2% din populaţia ei fiind originară din alte ţări şi numai 0,6% provine din afara UE, unul dintre cele mai reduse procente din blocul comunitar. Pe de altă parte, Ungaria este puţin atractivă pentru lucrătorii străini din cauza salariilor reduse, salariul mediu net pe economie fiind aici de 580 de euro.

Citește și: Bill Gates detonează bomba: Și-a spionat angajații! Ce metode a aplicat

Nivelul redus al salarizării este în mare măsură responsabil şi pentru eşecul programelor guvernamentale de stimulare a reîntoarcerii maghiarilor în ţară. Un astfel de program destinat tinerilor a fost suspendat, după ce autorităţile au cheltuit peste 400.000 de euro cu o campanie în urma căreia au fost angajaţi într-un an numai 105 tineri, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.