Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambițiile expansioniste ale Chinei generează îngrijorare în Taiwan

Taiwan

Tsai Ing-wen, președintele Tawanului, a cerut luni comunităţii internaţionale să împiedice ambiţiile Beijingului prin apărarea libertăţilor şi a descris China drept o ameninţare la adresa democraţiei internaţionale, relatează AFP, conform agerpres.

Insula, condusă de un regim rival de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949, este supusă unei "presiuni uriaşe" venite din cealaltă parte a Strâmtorii Taiwan, a declarat Tsai Ing-wen într-un interviu exclusiv acordat agenţiei de presă franceze.

Preşedinta Taiwanului, în vârstă de 61 de ani, a cerut şi altor ţări să-şi unească forţele cu cele ale Taiwanului pentru a se apăra împotriva ambiţiilor expansioniste ale Beijingului şi pentru a proteja valorile comune ale libertăţii.

"Nu este doar o provocare pentru Taiwan, este o provocare pentru regiune şi pentru întreaga lume. Pentru că astăzi, este Taiwanul, însă mâine orice altă ţară s-ar putea confrunta cu expansiunea influenţei chineze", a spus ea.

"Democraţia lor, libertatea lor, libertatea lor de a face afaceri ar putea fi afectate într-o bună zi de China", a declarat fosta profesoară de drept.

"Trebuie să colaborăm pentru a reafirma valorile democraţiei şi ale libertăţii pentru a împiedica şi pentru a minimiza extinderea influenţei hegemonice a Chinei", a mai spus Tsai Ing-wen.

Beijingul consideră Taiwanul o parte integrantă a Chinei şi nu a exclus să recapete controlul prin forţă în cazul unei declaraţii oficiale de independenţă. Relaţiile s-au tensionat de la alegerea în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care provine dintr-un partid tradiţional favorabil independenţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.