Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții scot gunoiul de sub preș: Absenţa forţei de muncă este o ameninţare majoră pentru creşterea economică a României

edway.edu.au
angajati

Potenţialul de creştere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forţei de muncă, iar aceasta ar trebui să fie una dintre cele principalele preocupări ale Guvernului, a afirmat, luni, Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România), în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentanţii AmCham au prezentat rezultatele sondajului din acest an privind calitatea mediului investiţional în România, în rândul membrilor organizaţiei.

"Situaţia pieţei muncii este îngrijorătoare, iar răspunsurile atrag un mare semn de întrebare şi un semnal de alarmă pentru evoluţia economiei: în ultimii doi ani, procentul celor care cred că piaţa muncii este una relaxată a scăzut de la 27% la 2%. În acelaşi timp, a crescut de la 60% la 92% procentul celor care cred că este o piaţă tensionată. Acest lucru arată că piaţa cunoaşte o tensiune foarte mare, iar potenţialul de creştere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forţei de muncă calificate", a spus Simion.

"Absenţa forţei de muncă calificate reprezintă o ameninţare majoră pentru potenţialul de creştere a economiei româneşti. Într-un studiu pe care l-am comisionat sub egida Coaliţiei pentru Dezvoltarea României în anul 2019 se arăta că, pentru a asigura o creştere de 3 - 3,5% pe an în România, pe o perioadă de cinci ani, este nevoie de un milion de locuri de muncă noi", a mai spus preşedintele AmCham.

Emigrările au continuat într-un ritm alert şi România nu a reuşit să vină cu măsuri care să compenseze sau să oprească această migraţie.

La rândul său, Ionuţ Sas, prim-vicepreşedinte al organizaţiei, a arătat că autorităţile române nu par să fie conştiente de această problemă.

"Un asemenea proiect ar trebui să aibă întâi o fază de acceptare, noi suntem în faza de negare. Trebuie să acceptăm faptul că avem un exod al capacităţilor intelectuale în toate domeniilor. În ultimii ani peste un sfert din populaţia activă a României a emigrat şi lucrează în străinătate. Ar fi însemnat o creştere economică între 0,6 şi 0,9% dacă această forţă de muncă ar fi rămas. Cred că ar trebui să fim oneşti cu noi, să ne uităm în oglindă şi să spunem "Ok, avem o problemă, hai să oprim acest exod în primă fază. După ce reuşim să stabilizăm acest lucru şi să oprim acest exod, cred că abia atunci urmează să venim cu măsuri să atragem diaspora", a declarat Sas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.