Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amendă de 5.000 de euro cerută în cazul unui deputat olandez pentru incitare la ură rasială

olanda

Ministerul Public din Olanda a cerut joi o amendă de 5.000 de euro în cazul deputatului olandez de extrema dreaptă Geert Wilders, acuzat că i-a insultat pe marocani şi că a semănat discordie printre cetăţeni, relatează AFP. ''Cerem tribunalului să-l condamne pe Wilders pentru insultarea unui grup, incitare la ură şi discriminare, şi solicităm o amendă de 5.000 de euro'', a declarat reprezentantul Ministerului Public, Wouter Bos, adresându-se celor trei judecători. El nu a cerut suma maximă de 22.250 de euro, spunând că au existat declaraţii mai dure decât cele făcute de controversatul deputat.

Comentariile politicianului sunt ''insultătoare faţă de marocani ca grup de populaţie'' şi poartă marca unor ''sentimente puternic negative'' împotriva lor, a spus Bos. Nici Wilders, care tratează cu dispreţ procesul său de la sfârşitul lui octombrie, şi nici avocatul său nu erau în sală la prezentarea rechizitoriului de către Ministerul Public. Procesul, care ar trebui să se încheie până la 25 noiembrie, se referă la declaraţiile făcute de Wilders după alegerile municipale din martie 2014 la Haga. El i-a întrebat pe militanţii săi dacă vor ''mai mulţi sau mai puţini marocani în oraşul lor şi în Olanda''. În faţa unei mulţimi care scanda ''Mai puţini! Mai puţini! Mai puţini!'', Wilders a răspuns cu un surâs: ''O să ne ocupăm de aceasta''.

În declaraţiile sale, Wilders ''a făcut o distincţie clară între marocani şi ceilalţi cetăţeni olandezi'', a indicat o altă reprezentantă a Ministerului Public, Sabina van der Kallen. ''O cerere de pedeapsă pentru că ai pus o întrebare referitoare la una dintre cele mai mari probleme din Olanda'', a reacţionat Wilders pe Twitter în cursul audierii de joi. ''Delirant. Nu voi acorda atenţie'', a adăugat politicianul, care divizează o ţară ce se laudă cu toleranţa multiculturală. De la începerea procesului, deputatul a denunţat ceea ce el a numit ''o parodie de justiţie'' destinată să-l reducă la tăcere înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc în martie. El a repetat de mai multe ori că nu regretă că a spus ''ceea ce cred milioane de olandezi''.

Verdictul este aşteptat pe 9 decembrie. Este cel de-al doilea proces de acest fel pentru Wilders. El a fost achitat în 2011, deoarece tribunalul a ajuns la concluzia că declaraţiile sale vizau o religie, nu un grup specific de persoane, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.