Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenințare cu bombă pe aeroportul la care aterizează Nancy Pelosi în Taiwan

The Weekly Standard
Nancy Pelosi

Ziarul Liberty Times din relatează că, în jurul orei 9 dimineața din 2 august, Aeroportul Internațional Taoyuan a primit o scrisoare de amenințare în care se spune că „pentru a o împiedica pe președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, să viziteze țara, 3 explozibili vor fi plasați la aeroport"!

Conform articolului Compania Aeroportului Internațional Taoyuan a declarat că a chemat poliția din Taipei, iar investigația de urmărire a fost realizată de Biroul de Poliție Aeronautică. Se înțelege că, după ce a primit scrisoarea de amenințare, compania aeroportuară a notificat imediat Biroul Poliției Aviației, Ministerul Transporturilor, Administrația Aviației Civile și Biroul pentru Securitate Internă.

Deoarece scrisoarea nu specifica unde urmau să fie plasați explozibilii, compania aeroportuară a cerut, de asemenea, colegilor și lucrătorilor săi să își întărească vigilența față de pachetele suspecte.

Tensiunile dintre Statele Unite şi China s-au intensificat recent pe tema potenţialei vizite a lui Nancy Pelosi, care nu a fost confirmată, dar este anunţată pentru zilele următoare de presa americană.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor "are dreptul de a vizita Taiwanul", a afirmat în faţa presei John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice.

El a insistat că "nu există niciun motiv ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană de lungă durată, o formă de criză".

John Kirby a avertizat, de asemenea, că China "(pare) să se poziţioneze pentru a putea face un nou pas în zilele următoare", care ar putea "include provocări militare, precum tiruri de rachete în strâmtoarea Taiwan sau în jurul Taiwanului" ori "importante incursiuni aeriene" în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

Nancy Pelosi, a doua în ordinea protocolară pentru succesiunea preşedintelui american după vicepreşedintă, a început luni la Singapore o serie de vizite în Asia.

Mai multe media taiwaneze şi străine au indicat luni că această vizită va avea loc, citând surse anonime. Potrivit Financial Times, Nancy Pelosi ar urma să se întâlnească miercuri la Taipei cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

Preşedinta Camerei "va decide singură dacă va vizita sau nu Taiwanul", a declarat Antony Blinken, aflat la sediul ONU de la New York, subliniind că Congresul american este dotat cu o putere independentă, ca şi executivul. "Această decizie îi aparţine", a insistat şeful diplomaţiei SUA.

Potrivit lui John Kirby, Statele Unite "nu vor fi intimidate" şi îşi vor continua toate acţiunile în regiunea Asia-Pacific. El a adăugat că poziţia Washingtonului legată de Taiwanului nu s-a schimbat.

Statele Unite practică în privinţa Taiwanului o aşa-numită diplomaţie de "ambiguitate strategică", constând în recunoaşterea unui singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând în acelaşi timp să ofere un sprijin decisiv, în special militar, Taipeiului.

"Nimic nu s-a schimbat, nimic nu s-a schimbat", a afirmat John Kirby. "Ne opunem oricărei modificări a statu-quo-ului de ambele părţi. (...) Am declarat că nu susţinem independenţa Taiwanului", a reamintit el de la Casa Albă.

John Kirby a mai precizat că Nancy Pelosi călătoreşte cu un avion militar şi că Washingtonul îi asigură securitatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.