Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenințare cu bombă: Un important terminal de gaze norvegian a fost evacuat

Inquam Photos / George Calin
depozite gaze

Un apel telefonic de ameninţare a dus joi în estul Norvegiei la evacuarea temporară a unui important terminal de export de gaze, esenţial pentru aprovizionarea cu gaz a Regatului Unit, au anunţat autorităţile norvegiene, informează AFP, potrivit Agerpres.

Devenită principalul furnizor de gaz natural al Europei după reducerea livrărilor ruse în contextul războiului din Ucraina, această ţară scandinavă şi-a întărit vigilenţa în jurul instalaţiilor sale de petrol şi gaz, după presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream, 2 în Marea Baltică vecină.

Joi dimineaţa, poliţia norvegiană a informat iniţial pe Twitter în legătură cu o "situaţie confuză" în jurul terminalului Nyhamna, care primeşte, tratează şi exportă gaze de la Ormen Lange, al doilea cel mai mare câmp gazifer offshore al acestei ţări, fără a preciza natura incidentului.

La scurt timp după aceasta, poliţia a trimis un alt tweet pentru a anunţa că situaţia a fost "clarificată".

"O ameninţare a fost trimisă printr-un apel telefonic", a declarat pentru AFP Odd Jorgen Nilssen, primarul comunei Aukra, unde este situat terminalul.

După ce a fost evacuat, personalul a putut reveni în situl exploatat de Shell în numele operatorului norvegian de gazoducte Gassco, iar "producţia a revenit la normal", a precizat un purtător de cuvânt al Shell Norvegia, Jan Soppeland.

Autorul apelului era cunoscut pentru fapte similare, a anunţat apoi poliţia norvegiană într-un comunicat. "Nu sunt indicii că ameninţarea era una reală şi noi am revenit la o situaţie normală", a adăugat poliţia.

Terminalul Nyhamna acoperă circa 20% dintre nevoile de gaz ale britanicilor datorită gazoductului Langeled, ce a fost construit pe fundul Mării Nordului şi are o lungime de 1200 de kilometri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.