Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenințare din partea guvernul paralel instalat în estul Libiei: spune că va bloca exporturile de hidrocarburi

News24
Libia

Guvernul paralel instalat în estul Libiei a ameninţat sâmbătă că va bloca exporturile de hidrocarburi, principala resursă a ţării, acuzând executivul rival cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, că iroseşte veniturile din petrol, notează AFP, citat de Agerpres.

Cele mai importante terminale petroliere din Libia se află în estul ţării, sub controlul unui executiv paralel susţinut de Khalifa Haftar, omul forte al acestei vaste regiuni.

Veniturile din petrol, principala sursă de venit a ţării, sunt în schimb gestionate de Compania naţională a petrolului (NOC) şi Banca centrală, cu sediul la Tripoli (vest), unde se află guvernul condus de Abdelhamid Dbeibah şi recunoscut de ONU.

Într-un comunicat, a cărui copie a primit-o sâmbătă AFP, şeful interimar al guvernului paralel, Osama Hammad, s-a declarat gata să "împiedice (...) exportul de petrol şi gaze", cerând "sechestrarea" veniturilor petroliere gestionate de rivalii săi.

De asemenea, el a ameninţat că va apela la justiţie cu scopul de a "mandata un administrator judiciar" pentru gestionarea fondurilor sechestrate.

Referindu-se la un raport al Autorităţii de control administrativ, însărcinată cu controlul gestionării bugetului de stat, el a afirmat că autorităţile au "constatat (...) încălcări flagrante comise de guvernul (lui Dbeibah) în ceea ce priveşte fondurile publice". Şi a subliniat "risipirea de miliarde (...) pentru lucruri care nu sunt prioritare dată fiind situaţia actuală din ţară".

Raportul nu a fost publicat oficial, dar a fost postat pe reţelele de socializare, suscitând numeroase reacţii critice. AFP nu a putut să-i verifice autenticitatea.

Dotată cu cele mai abundente rezerve din Africa, Libia a fost cufundată în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011 şi zguduită de diviziunile dintre estul şi vestul ţării.

De atunci, terminalele şi zăcămintele petroliere ale ţării au fost blocate în mai multe rânduri de autorităţile din estul ţării, care revendică partea lor din veniturile petroliere, sau de grupurile armate care cer remuneraţii ori din motive politice.

Pe 16 mai, parlamentul din est l-a suspendat pe şeful executivului paralel, Fathi Bashagha, şi l-a însărcinat pe ministrul său de finanţe, Osama Hammad, cu interimatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.