Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ameninţarea unei erupţii explozive a vulcanului Mayon continuă

vulcan fuego

Ameninţarea unei erupţii explozive a vulcanului Mayon continuă.

Agenţia de seismologie din Filipine (Phivolcs) a avertizat vineri că activitatea vulcanului Mayon nu dă semne de atenuare, persistând ameninţarea unei erupţii explozive care a condus deja la evacuarea a peste 20.000 de locuitori din nord-estul ţării, transmite EFE.

Potrivit buletin informativ zilnic emis de Phivolcs, în ultimele 24 de ore nu a fost înregistrat niciun cutremur în zona vulcanului Mayon, însă emisiile de dioxid de sulf s-au intensificat şi au avut loc treisprezece episoade de căderi de roci vulcanice, ceea ce indică faptul că activitatea vulcanică nu se diminuează după două săptămâni de erupţie, conform Agerpres.

Până în prezent, Mayon a cunoscut o erupţie efuzivă, care presupune expulzarea de lavă fluidă sau de roci incandescente, în contrast cu o erupţie explozivă, când magma se fragmentează în cenuşă sau roci, cu o capacitate distructivă mult mai mare, potrivit Phivolcs.

Agenţia de seismologie a precizat că lava a ajuns la o distanţă de 2,5 kilometri de crater.

Directorul Phivolcs, Teresito Bacolcol, a transmis un apel prin care le-a cerut persoanelor aflate în centrele de evacuare să nu plece din acestea. "Nu vă întoarceţi în zona de pericol permanent, pentru siguranţa dumneavoastră", a spus el într-un interviu acordat postului local Teleradio.

Peste 20.000 de persoane au fost evacuate, însă în cazul în care alerta - în prezent la nivelul 3 din maximum 5 - va fi ridicată la nivelul 4, zeci de mii de persoane vor fi evacuate, conform serviciilor naţionale pentru situaţii de urgenţă.

Datorită frumuseţii formei sale conice aproape perfecte, vulcanul Mayon reprezintă una dintre principalele atracţii turistice din regiune.

Vulcanul Mayon, cu o înălţime de 2.462 de metri, a început să expulzeze lavă pe 8 iunie.

Mayon a erupt de peste 50 de ori în ultimii 400 de ani. Cea mai recentă erupţie s-a produs în 2018, când peste 75.000 de mii de persoane au fost evacuate. Cea mai devastatoare erupţie a avut loc în 1814 şi a dus la moartea a 1.200 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.