Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenzi de până la 10.000 de LEI pentru părinţii care REFUZĂ imunizarea copiilor (PROIECT)

vaccin

Părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii vor primi avertismente şi apoi amenzi care pot ajunge la 10 mii de lei, conform unei prevederi din proiectul "Legii vaccinării". Aceleaşi pedepse sunt prevăzute şi pentru medici şi instituţiile statului dacă nu respectă legea vaccinării care intră în vigoare în 2019, anunță Știrile TVR.ro.

Devin obligatorii la întrarea în colectivitate vaccinurile care îi protejează pe copii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

La înscrierea copiilor în creşă, grădiniţă sau şcoală, părinţii vor fi trebui să prezinte adeverinţe care să arate dacă cei mici au fost sau nu imunizaţi.

Citeşte şi: Deputatul român ACUZAT de Dodon, în RĂZBOI cu preşedintele moldovean: 'Ipocrizia lui Dodon e maximă, ca de obicei'

Dacă există contraindicații la vaccinare, părintele trebuie să aducă o scutire emisă de Comisia Judeţeană de Vaccinare. Iar pentru cei care nu au probleme medicale, un calendar de recuperare.

În cazul părinţilor care nu aduc adeverințe, conducerea şcolii va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare. Din aceasta vor face parte medici specialişti, psihologi, reprezentanţi ai DSP şi ai Inspectoratului Şcolar. Membrii comisiei au obligaţia de a consilia cel puţin o dată la trei luni părinţii ca să accepte, până la urmă, vaccinarea. Dacă în 18 luni de la înscrierea în colectivitate nu a început imunizarea, va fi sesizata Protecţia Copilului.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii va fi obligat să asigure toate vaccinurile şi un stoc de rezervă. Astfel, va fi evitată situaţia din acest an când, în plină epidemie de rujeolă, am rămas fără ser.

Citeşte şi: Se anunţă noi PROTESTE de AMPLOARE: 'Ne vedem NEVOIŢI să reluăm acţiunile de protest' .

Medicii de familie trebuie să le spună părinţilor care sunt beneficiile imunizării dar şi posibilele reacţii adverse în caz de vaccinare.

Copiii care nu sunt imunizaţi nu vor mai merge la şcoală când sunt epidemii.

În cazul în care legea vaccinării nu este respectată de către instituţiile statului, părinţi sau medici, sunt prevăzute sancţiuni.

Pentru prima abatere, inspectorii sanitari dau avertisment. Apoi, amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei. Dacă legea este încălcată de mai multe ori, amenzile ajung până la 10.000 de lei.

Citeşte şi: ANUNŢ de ULTIMĂ ORĂ despre pensii şi salarii. Ministrul Muncii DEZMITE vehement zvonurile .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.