Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amenzi de peste 20.000 de lei pentru ciobanii care au protestat la Palatul Parlamentului

ciobani 1

Organizatorul protestului de marți, 15 decembrie, de la Palatul Parlamentului la care au participat peste 3.000 de crescători de oi a fost amendat cu suma de 20.000 de lei de Jandarmerie, în timp ce 6 participanți au fost amendați cu 500 de lei pentru ”instigarea şi recurgerea la acţiuni violente”.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură Agrostar a fost sancționată pentru blocarea căilor de comunicație rutieră și pentru că au pătruns în curtea Palatului Parlamentului folosind acte de violență.

Jandarmeria precizează că în urma forţării cordonului, unul dintre jandarmii din dispozitiv a fost lovit, fiind necesară intervenţia medicală.

Protestul ciobanilor s-a încheiat în jurul orei 18.00, după o manifestare care a durat mai bine de cinci ore.

Peste 3000 de ciobani au protestat în fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de limitarea prin lege a numărului de câini de la stână.

Protestul a fost în atenția mass media, iar furia celor veniți la București a determinat acțiuni sau exerciții de imagine din partea politicienilor.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat inițial că va cere președintelui Klaus Iohannis să reexamineze legea, după care și-a dat seama că este prea târziu pentru o asemenea acțiune pentru că legea este deja promulgată.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu,a declarat că Guvernul nu poate modifica o lege inițiată de parlamentari prin Ordonanță de Urgență, însă se poartă negocieri cu reprezentanți ai ciobanilor pentru a identifica posibile soluții.

În replică, Opoziția, prin vocea fostului ministru al Agriculturii Daniel Constantin, preciza că Guvernul poate da o ordonanță de urgență prin care modifică Legea vânătorii, până pe 21 decembrie.

"Guvernul poate și sunt convins că va da o ordonanță de urgență până pe data de 21 decembrie, atunci când se încheie sesiunea parlamentară, prin care modifică Legea 149/2015 sub aspectul celor două probleme sesizate de fermieri, respectiv numărul de câini și perioada în care se interzice pășunatul (6 decembrie — 24 aprilie). Aceasta este soluția corectă și sunt convins că vor lucra cele două ministere — Agricultură și Mediu — ca să elaboreze actul normativ. Ordonanța va produce efecte de a doua zi. Cu alte cuvinte ciobanii pot să facă ce vor, iar ordonanța își urmează traseul ei ca să fie aprobată prin lege", a precizat Daniel Constantin, deputat ALDE, pentru Agerpres.

Însă actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat pentru Agerpres că legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență pentru că este o lege organică, dar se poate redacta o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp.

"Legea nu se poate modifica pentru că este o lege organică dar putem face o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp. Sigur, ea poate fi contestată la Curtea Constituțională, dar până când contestă trece timpul. În noaptea asta colegii stau să termine și dimineață o avem pe masă nu știu dacă se va discuta mâine (miercuri n.r.) în Guvern, pentru că trebuie să o vadă și celelalte ministere. În orice caz cred că săptămâna viitoare este termenul cel mai realist", a precizat Irimescu.

Citește și Cine a decis numărul de câini la stână

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.