Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii le reamintesc rușilor și chinezilor cine conduce lumea: SUA au testat o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific

racheta balistica Rusia

Armata Statelor Unite a testat, marţi, o rachetă balistică intercontinentală, în largul coastelor Californiei, în cadrul acţiunilor de a demonstra "capacitatea de reacţie a forţelor nucleare" şi eficienţa sistemelor de disuasiune.

Racheta balistică de tip Minuteman III echipată cu vehicul de reintrare în atmosferă, nearmată, a fost lansată de la Baza spaţială Vandenberg, situată în statul California. "Testul are rolul de a demonstra capacitatea de reacţie a forţelor nucleare şi de a furniza încredere în capacitatea letală şi în eficienţa sistemelor nucleare de disuasiune nucleară", anunţă Comandamentul Global al Forţelor Aeriene din SUA (AFSTRAT-AIR).

Vehiculul de reintrare în atmosferă a parcurs aproximativ 6.750 de kilometri, până în zona Atolului Kwajalein din Insulele Marshall.

"Acest test se înscrie în activităţile de rutină şi periodice menite să demonstreze că sistemul de disuasiune nucleară al SUA este sigur, fiabil şi eficient, pentru a împiedica ameninţările secolului 21 şi a le oferi garanţii aliaţilor. Teste de acest fel au avut loc de peste 300 de ori anterior, nefiind rezultatul actualelor evenimente mondiale", precizează AFSTRAT-AIR.

"Să nu fiţi induşi în eroare - triada noastră nucleară este elementul central al securităţii noastre naţionale şi al securităţii aliaţilor noştri din întreaga lume. Acest test programat este demonstrativ pentru modul în care funcţionează sistemele noastre balistice intercontinentale şi ilustrează capacitatea noastră de reacţie şi fiabilitatea sistemelor de armament (...)", a declarat comandantul american Chris Cruise.

Statele Unite au anulat recent testarea unei rachete intercontinentale din cauza tensiunilor în relaţia cu statul chinez ca urmare a vizitei efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor de la Washington. De asemenea, Statele Unite au anulat un test balistic în martie, pe fondul tensiunilor cu Rusia din cauza invaziei în Ucraina, conform site-ului Axios.com.

Trebuie amintit aici și faptul că ministerul Apararii din Rusia a semnat marti, la forumul "Armata-2022", un contract pentru furnizarea celor mai noi rachete balistice intercontinentale (ICBMs) "Sarmat", anuntat in cadrul ceremoniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.