Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii ceartă statele din America Latină care au rupt relațiile diplomatice cu Taiwan

china si taiwan

Statele Unite au rechemat vineri pentru consultări trei dintre reprezentanţii lor diplomatici în America Latină, după ce ţările respective şi-au schimbat poziţia în legătură cu Taiwanul, relatează AFP.

Departamentul de Stat a făcut cunoscut într-un comunicat că a rechemat la Washington ambasadorii americani în Republica Dominicană, Robin Bernstein, în Salvador, Jean Manes, şi însărcinatul cu afaceri în Panama, Roxanne Cabral.

"Cei trei şefi de misiune se vor întâlni cu responsabili ai guvernului american pentru a discuta modalitatea prin care Statele Unite pot susţine instituţii democratice şi economii puternice şi independente în întreaga Americă Centrală şi în Caraibe", a precizat diplomaţia SUA în comunicat.

Decizia a intervenit după ce Washingtonul a acuzat China în august că destabilizează relaţiile chino-taiwaneze şi duce o campanie de "interferenţe politice" căutând să priveze Taiwanul de aliaţii de pe continentul american.

Între China şi Taiwan are loc de mai mulţi ani o concurenţă diplomatică în ţările în curs de dezvoltare. Ajutoarele economice sunt mijloacele folosite frecvent pentru a obţine recunoaşterea diplomatică.

China comunistă consideră Taiwanul ca făcând parte integrantă din teritoriul său, chiar dacă insula este condusă independent de un regim rival din 1949. Taiwanul nu şi-a declarat însă niciodată independenţa, iar Beijingul îl consideră o provincie care urmează să revină sub administrarea sa.

China refuză să recunoască suveranitatea insulei şi le interzice partenerilor săi - în numele "principiului o singură Chină" - să întreţină relaţii diplomatice cu Taipeiul.

Salvadorul a anunţat în august că a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul şi, în schimb, a stabilit legături cu Beijingul.

Salvadorul este al cincilea aliat pierdut de Taiwan de la instalarea la puterea la Taipei a preşedintei Tsai Ing-wen în 2016 şi al treilea în acest an.

După ce a fost abandonat în mai de Republica Dominicană şi Burkina Faso, Taiwanul mai este recunoscut în prezent numai de 17 ţări. Printre acestea: Vaticanul, o singură ţară africană (eSwatini - fostul Swaziland), precum şi de naţiuni din Pacific şi America Latină (Honduras, Guatemala sau Paraguay).

Panama a întrerupt relaţiile diplomatice în iunie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.