Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii cresc tensiunea în Orient: Vor să blocheze strântoarea Ormuz

ormuz

Marina americană ar putea extinde protecţia pe care o acordă navelor civile americane în Strâmtoarea Ormuz la vasele altor ţări, a informat vineri la Washington un oficial militar, pe fondul tensiunilor navale cu Iranul, potrivit AFP. 

"Actuala foaie de parcurs este să însoţim vasele sub pavilion american, dar purtăm discuţii şi cu alte ţări pentru a include şi navele lor", a declarat vineri colonelul Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Comandamentului militar american din Orientul Mijlociu (CENTCOM). 

Pentagonul a anunţat joi că nave de luptă însoţesc vasele americane în Golful Persic, după două incidente între nave de comerţ şi forţele iraniene. 

Marţi, Cargoul Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, cu 24 de marinari la bord, dintre care patru români, a fost interceptat marţi de armata de elită a regimului de la Teheran în Golf. 

Săptămâna trecută, un alt cargou, Maersk Kensington, sub pavilion american, a fost urmărit aproape 20 de minute de patru nave de patrulare iraniene. 

Pentagonul foloseşte termenul "a însoţi" şi nu "a escorta" pentru a califica acţiunea sa. Navele militare ale Statelor Unite urmăresc de la distanţă vasele cărora le acordă protecţie, dar "suficient de aproape pentru a interveni dacă este cazul", potrivit oficialilor americani. 

O operaţiune similară s-a desfăşurat în 2010, au indicat aceleaşi surse. 

Operaţiunea de "însoţire" nu a necesitat sporirea prezenţei navale americane în regiune, unde se aflau deja mai multe vase de luptă. 

Iranul a negat orice substrat politic sau militar în reţinerea cargoului Maersk Tigris. Potrivit Teheranului, acţiunea este motivată de un litigiu comercial cu Maersk, gigantul danez din domeniul transporturilor maritime. 

Vineri, Maersk Tigris era în continuare ancorat în apropierea insulei iraniene Larak, potrivit Pentagonului. 

Joi, "patru nave americane au fost însoţite prin Strâmtoarea Ormuz" de Marina SUA, a informat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, colonelul Steven Warren.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.