Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii își iau mâna de pe Netanyahu: suspectează un joc murdar al premierului israelian

nypost.com
netanyahu

Surse americane cred că o incursiune israeliană la vecinul său din nord ar fi foarte dificilă, deoarece activele militare ale Israelului sunt foarte dispersate de războiul din Gaza.

Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să poată aduce războiul în Liban din motiv de pură supravieţuire politică, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului "Washington Post". Peste o duzină de membri ai administrației lui Joe Biden și diplomați au discutat cu jurnaliştii de la acest ziar despre "situația militară delicată" dintre Israel și Liban.

De asemenea, două dintre aceste surse au avertizat că o nouă evaluare secretă a Agenției de Informații pentru Apărare a SUA (DIA) a conchis că va fi dificil pentru Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) să reușească o posibilă incursiune în Liban, deoarece activele și resursele pe care le are armata Israelului sunt prea dispersate de conflictul din Gaza.

Toate acestea, subliniază ziarul citat, în mijlocul criticilor interne la adresa lui Netanyahu pentru eșecul guvernului său de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de oameni, luarea a peste două sute de ostatici și a declanșat un război care a făcut peste 22.300 de morți palestinieni.

În noaptea de sâmbătă spre duminică mii de israelieni au ieșit pe străzile din Tel Aviv și din alte orașe din țară pentru a cere eliberarea ostaticilor pe care gruparea islamistă Hamas continuă să-i țină captivi în Gaza și pentru a cere noi alegeri generale, chiar și în vreme de război

Aceasta a fost prima demonstrație majoră antiguvernamentală de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas pe 7 octombrie. Protestatarii cred că actualul guvern este de vină pentru atacul efectuat de Hamas și îi cer lui Netanyahu să demisioneze și să organizeze noi alegeri.

Blinken este pompierul de serviciu

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a plecat joi seara în Orientul Mijlociu pentru a patra oară de când Israelul a început războiul în Gaza, iar obiectivul său principal este să împiedice extinderea războiului în Liban. Blinken urma să sosească luni în Israel, unde va discuta măsuri specifice pentru "a evita escaladarea", a declarat purtătorul lui de cuvânt, Matt Miller, la începutul călătoriei.

Potrivit oficialilor americani consultați de "Washington Post", Hezbollahul însuși vrea să evite o escaladare majoră, iar liderul grupului, Hasan Nasrallah, încearcă să stea departe de un război mai larg. Oficialii se tem că un conflict pe scară largă între Israel și Liban va depăși vărsarea de sânge a războiului Israel-Liban din 2006, deoarece grupul este mai bine înarmat.

Duminica aceasta aviația israeliană a atacat poziții ale grupării șiite Hezbollah în Liban, după ce a interceptat o "aeronavă ostilă" care intrase în Israel, a informat armata israeliană într-un comunicat.

Hezbollah a lansat cel puțin 62 de proiectile sâmbătă împotriva unuia dintre principalele centre de informații din nordul Israelului, primul lui răspuns la asasinarea de marți a numărului doi al mișcării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al Arouri, într-un bombardament de la periferia Beirutului atribuit Israelului.

Granița israeliano-libaneză se confruntă cu cea mai mare tensiune de la războiul dintre Hezbollah și Israel din 2006, în urma unei amplificări a agresiunii din partea milițiilor pro-palestiniene a doua zi după izbucnirea războiului dintre gruparea islamistă Hamas și Israel în Gaza pe 7 în octombrie anul trecut.

Ostilitățile s-au întețit și mai mult după bombardamentul care l-a ucis pe Saleh Al Arouri, adjunctul șefului Hamas, într-o acțiune atribuită Israelului, care nici nu a recunoscut și nici nu a negat operațiunea.

Israelul a desfășurat peste 200.000 de soldați la granița sa de nord, unde violența a strămutat mii de localnici, aproximativ 80.000 de oameni fiind evacuați din comunitățile din nordul Israelului și peste 70.000 fugind din sudul Libanului.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.