Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii își sporesc influența în Europa de Est: 'Bulgaria poate fi un centru energetic regional'

cdn.mappr.co
bulgaria

Bulgaria și Statele Unite au semnat un acord interguvernamental de cooperare nucleară, care deschide calea construirii unităților VII și VIII ale CNE Kozloduiр folosind tehnologia americană Westinghouse AP-1000р la un cost de cel mult 14 miliarde de dolari, conform Mediapool, scrie Rador Radio România.

„Obiectivul este să mergem dincolo de cumpărarea de tehnologii”, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Rumen Radev, care a semnat documentul din partea bulgară.

„Credem că Bulgaria poate fi un lider regional în domeniul cercetării nucleare și un centru energetic regional”, a declarat, la rândul său, Andrew Light, secretar adjunct pentru Afaceri Internaționale la Departamentul pentru Energie al SUA, care a parafat memorandumul.

Light a adăugat că beneficiile construirii a două noi unități nucleare depășesc cu mult investiția de miliarde și crearea unui număr imens de noi locuri de muncă, iar dezvoltarea experienței sale actuale în tehnologia nucleară îi va aduce statutul de lider.

„Acest acord va juca un rol vital în promovarea securității și decarbonizării nu numai a sectorului energetic bulgar, ci și european, va sprijini eforturile Bulgariei de a consolida toate aspectele programului său nuclear pentru scopuri civile, inclusiv siguranța și securitatea nucleară, furnizarea de combustibilul nuclear și cadrul de reglementare”, a mai spus secretarul adjunct al SUA.

Multiple avantaje

Pe lângă începerea construirii unităților VII și VIII pe un nou amplasament al centralei nucleare existente în apropiere de Kozlodui, Bulgaria va lucra cu SUA și la implementarea și dezvoltarea de tehnologii nucleare inovatoare, nu doar în ceea ce privește întregul ciclu de combustibili, ci și pregătirea personalului care va fi necesar pentru construcția și exploatarea noilor instalații nucleare. Blocul VII este programat să fie pus în funcțiune la sfârșitul anului 2034, iar perioada până atunci va fi folosită pentru calificarea și recalificarea specialiștilor.

Radev a menționat că proiectul nuclear va fi deținut de stat. Din acord fac parte și posibilitățile de instalare a reactoarelor modulare mici, dar acestea vor depinde de nevoile industriei, deoarece există multă varietate, a adăugat ministrul energiei.

Curățenie

Cu SUA se va lucra, de asemenea, la tehnologii pentru procesarea și stocarea combustibilului nuclear uzat din actualele blocuri V și VI ale centralei nucleare. Ca parte a contractelor existente cu TVEL din Rusia, care furnizează combustibilul nuclear proaspăt pentru centrală, deșeurile foarte radioactive sunt transportate pentru procesare în Rusia. Cu toate acestea, unele dintre ele trebuie returnate în Bulgaria pentru depozitare, iar în această primăvară, unitatea V este de așteptat să funcționeze cu combustibil Westinghouse. În ceea ce privește procesarea combustibilului nuclear uzat, se lucrează și cu Franța și Finlanda, a amintit Radev.

De asemenea, Bulgaria se va baza pe experiența americană și cu privire la eliminarea vechilor capacități nucleare. Întreprinderea de Stat pentru Deșeuri Radioactive lucrează încă la cele patru mici unități rusești oprite VVE-440. Aceasta a semnat un acord în SUA, cu autoritatea pentru activități comune, pentru scoaterea reactoarelor din exploatație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.