Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii l-au susținut, dar acum s-au cam lămurit cu Lula da Silva, după ce a îndrăznit să vorbească despre pace

Reuters - Agerpres
Lula da Dilva

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut joi Braziliei să nu "răsplătească" Rusia cu negocieri de pace în Ucraina, salutând, în acelaşi timp, trimiterea unui consilier al preşedintelui Lula da Silva la Kiev, notează AFP.

La sfârşitul unei vizite de trei zile în Brazilia, Linda Thomas-Greenfield a spus că Brazilia şi Statele Unite şi-au reafirmat "angajamentul de a rezolva această problemă ţinând cont de cele două părţi" aflate în conflict, informează Agerpres.

"Nu spunem Braziliei că nu trebuie negociată pacea. Ceea ce spunem este că aceste negocieri trebuie să ţină cont de Ucraina şi că nu pot recompensa Rusia pentru invadarea teritoriului ucrainean în acest război neprovocat", a spus declarat ea jurnaliştilor la Brasilia.

Spre deosebire de mai multe puteri occidentale, Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei şi nici nu a acceptat să furnizeze muniţie Kievului şi încearcă să se poziţioneze, ca şi China, în calitate de mediator.

Lula da Silva a generat controverse

Preşedintele de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a stârnit controverse când a declarat, pe 17 aprilie, la Beijing, că SUA ar trebui să înceteze "să încurajeze războiul" în Ucraina şi că Uniunea Europeană ar trebui să "înceapă să vorbească despre pace".

Declaraţii care au fost aspru criticate de Washington, care a acuzat Brazilia că "se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a lua în considerare faptele".

Lula da Silva şi-a schimbat tonul ulterior, condamnând invazia rusă şi anunţând că în curând îl va trimite în Ucraina pe unul dintre consilierii săi apropiaţi, Celso Amorim, care s-a întâlnit joi diplomata americană.

Când jurnaliştii l-au întrebat joi pe Amorim ce subiect intenţionează să abordeze în Ucraina, el a răspuns simplu: "pacea".

Linda Thomas-Greenfield a subliniat că "încurajează" această călătorie, a cărei dată nu a fost încă confirmată.

Celso Amorim s-a întâlnit deja cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova în martie.

Miercuri, Linda Thomas-Greenfield a călătorit în Salvador de Bahia (nord-est), unul dintre leagănele culturii afro-braziliane.

Ambasadoarea, care este afro-americană, a semnat un acord de principiu privind cooperarea dintre Statele Unite şi Brazilia în lupta pentru egalitatea rasială.

 

"Ca multe alte persoane, am fost o victimă a rasismului toată viaţa (...) dar am reuşit să ajung într-unul dintre cele mai înalte posturi ale guvernului Statelor Unite, o ţară în care strămoşii mei erau sclavi", a declarat ea la Salvador de Bahia.

 

"Faptul că preşedintele Biden m-a ales să fiu imaginea Statelor Unite la ONU arată progresul ţării noastre", a conchis diplomata americană, după o întâlnire cu Anielle Franco, ministrul brazilian pentru egalitatea rasială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.