Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii ne avertizează: Ce trebuie să facem cu numirile din justiţie

judecatori

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat luni că Statele Unite sunt încrezătoare într-o decizie potrivită în ceea ce priveşte poziţiile-cheie din sistemul judiciar, atâta vreme cât criteriile sunt bine stabilite, procesul e clar şi ministrul Justiţiei consultă părţile interesate.

"Desigur, este un proces care se desfăşoară potrivit legii române. Din câte am înţeles, până la primăvară, ministrul Justiţiei trebuie să ia nişte decizii legat de recomandările pe care trebuie să le facă pentru această poziţie, dar şi pentru altele din sistemul judiciar. Poziţia Statelor Unite este că atâta vreme cât criteriile sunt bine stabilite şi procesul e clar, cât ministrul Justiţiei consultă părţile interesate, suntem încrezători că o decizie potrivită va fi luată în ceea ce priveşte poziţiile-cheie din sistemul judiciar românesc în lunile următoare", a spus Klemm la o masă rotundă cu jurnaliştii. Referindu-se la activitatea DNA, diplomatul american a menţionat progresele remarcate de raportul MCV, precum şi de studiul Transparency International privind percepţia asupra corupţiei, unde România a urcat 10 poziţii.

"Din ce ştiu, (...) atât Preşedinţia, cât şi Guvernul Cioloş, au sprijinit într-adevăr munca doamnei Kovesi şi a DNA. Cred că anul trecut a primit resurse suplimentare de la Guvern pentru activitatea DNA şi cred că rezultatele vorbesc de la sine", a adăugat ambasadorul. El a remarcat că, de-a lungul ultimului deceniu, dar în special în ultimi ani, a existat un istoric foarte consistent de persoane care au fost acuzate că au furat din bunul public, care au fost investigaţi, condamnaţi şi trimişi la închisoare, precizând că aceasta s-a întâmplat "atât la nivel înalt, cât şi la niveluri mai mici". Pe de altă parte, Klemm a vorbit şi despre recuperarea bunurilor obţinute ilicit, arătând că ele ar trebui să se întoarcă la cetăţeni. Oficialul american a amintit de proiectul de lege din Parlament privind constituirea unei agenţii care să se ocupe de această problemă.

"SUA susţine foarte mult trecerea acestei legislaţii şi aşteptăm să lucrăm cu guvernul român, pe măsură ce instituie această agenţie, îi stabileşte liderii şi pune în mişcare procesele pentru a gestiona mai bine confiscarea bunurilor", a afirmat Hans Klemm, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.