Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii se pregătesc de ce e mai rău: Ultima invenţie a Statelor Unite / FOTO

interceptare americani 3

Americanii au intrat în panică maximă după atentatele din Europa şi s-au decis să se pregătească serios împotriva unor atacuri ale celor din Statul Islamic. Ultima invenţie e de-a dreptul revoluţionară.

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Berlinul a suferit mari pierderi, fiind peste 400.000 de case distruse şi circa 75 de milioane de metri cubi de moloz care trebuiau eliminate. Ruinele clădirilor distruse au fost aruncate în mare parte în afara limitelor oraşului, dar şi în unele locuri din oraş, formând munţi de moloz. Unul dintre cei opt astfel de munţi de moloz, cel mai înalt şi cu o o istorie interesantă este Teufelsberg sau Muntele Diavolului, situat în localitatea Grunewald, în vestul Berlinului, scrie descoperă.

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie în Statele Unite: Hillary Clinton a 'încasat-o' rău de tot

Teufelsberg are 80 de metri înălţime şi este format din 26 de milioane de metri cubi de moloz. Acesta stă pe locul unei foste şcoli naziste de instruire militară, proiectată de arhitectul-principal al lui Hitler, Albert Speer. De fapt, ruinele şcolii sunt încă îngropate dedesubt. După ce germanii au pierdut războiul, au existat tentative de a demola şcoala folosind explozibilul, dar structura a fost atât de viguroasă încât au decis că ar fi mai uşor să o îngroape sub ruine. Zilnic 800 de camioane veneau şi descărcau câte 7.000 de metri cubi de moloz la Teufelsberg. Ruinele au fost colectate şi sortate în mare parte de femei, pentru că după război, cu 15 de milioane de bărbaţi morţi, răniţi sau pierduţi, responsabilitatea de a curăţa şi reconstrui Germania a căzut în mare parte pe femei. Aceste femei au ajuns să fie cunoscute sub numele de Trümmerfrauen sau "femeile de moloz", nume pe care l-au primit pentru eforturile lor. Cu 120 de metri deasupra nivelului mării, Teufelsberg a devenit cel mai înalt punct din Berlin. Având vizibilitate neîngrădită, armata SUA a decis că acest loc ar putea deveni un loc excelent pentru a configura acolo un post de ascultare.

Citeşte şi: Americanii dau vestea începutului de an: L-au ucis pe numărul 2 din Statul Islamic

Primele iniţiative de ascultare ale telefoniei s-au desfăşurat la Teufelsberg, pentru interceptarea comunităţilor ruseşti care controlau Germania de Est. În 1963, au fost înălţate structuri permanente, însă nu foarte discret. Au existat 5 cupole mari de radar, unele dintre ele fixate pe vârfurile turnurilor de trei şi şase etaje. Fiecare cupolă radar conţinea antene masive de comunicaţii prin satelit, fiecare de 12 metri. Au mai fost găsite şi diverse echipamente de spionaj din cele mai sofisticate, pentru acel moment, care să permită SUA şi serviciilor secrete britanice să intercepteze semnalele de comunicaţii prin satelit, unde radio, semnale prin microunde şi alte transmisii. Operată de către Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA), staţia din Berlin a fost oficial recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari staţii de ascultare. Situată deasupra tuturor obstacolelor, Teufelsberg s-a bucurat de o recepţie excelentă pentru cele mai multe benzi radio.

Citeşte şi: Caz halucinant: Un primar PNL și-a pierdut mandatul după ce a fost prins băut

După căderea Zidului Berlinului şi sfârşitul Războiului Rece, instalaţia a fost abandonată în 1992. În 1996, situl de 4,7 hectare a fost vândut unui dezvoltator privat, care intenţiona să construiască un hotel şi un muzeu de spionaj acolo, dar proiectul nu a mai început. Teufelsberg este în prezent folosită ca zonă de agrement. Berlinezii vin aici vara la picnic, zbor cu parapanta şi ciclism montan, iar în timpul iernii, dealul devine locul perfect pentru săniuş. Instalaţia în sine se prăbuşeşte lent. Hoţii şi vandalii au furat orice material valoros care mai rămăsese acolo. Iar toată suprafaţa disponibilă este acoperită cu graffiti.

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.