Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii sunt în alertă, după ce rușii au lansat o ploaie de drone asupra Ucrainei: Pentagonul forțează livrarea de noi arme

AFP
drone ucraina rusia

Departamentul american al Apărării încearcă să accelereze livrarea către Ucraina a două sisteme avansate de rachete sol-aer, în condiţiile în care Rusia a folosit din ce în ce mai mult drone furnizate de Iran, care explodează la impact, pentru a bombarda oraşele şi infrastructura ucrainene, relatează CNN. Departamentul de Stat a declarat că dronele reprezintă o încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care restricţionează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.

Efortul Pentagonului este doar cea mai recentă dovadă a unui nou impuls urgent al SUA şi al aliaţilor săi de a ajuta Ucraina să construiască un sistem cuprinzător de apărare aeriană şi antirachetă pentru a se proteja împotriva acestor drone, care au ucis patru persoane într-un atac asupra Kievului luni, informează News.ro

Dronele au devenit o problemă din ce în ce mai urgentă pentru Ucraina, care a atras condamnarea SUA.

Luni, Departamentul de Stat a declarat că dronele reprezintă o încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care restricţionează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.

În condiţiile în care rezervele sale de muniţie de precizie se pare că se epuizează, Moscova a apelat la aceste drone pentru a-şi menţine capacitatea de a lovi ţinte de mare valoare - şi de a teroriza oraşele ucrainene - de la distanţă, spun analiştii occidentali. În ultimele zile, acestea au fost folosite pentru a lovi infrastructura energetică.

Spre deosebire de dronele militare mai tradiţionale, mai mari şi mai rapide, care se întorc la bază după ce lansează rachete, dronele furnizate de Iran sunt proiectate să se prăbuşească pe o ţintă şi să explodeze, detonându-şi focosul şi distrugând dronele în acest proces. Acestea sunt mai mici şi mai uşor de controlat decât rachetele de croazieră.

Statele Unite nu ştiu exact câte drone a furnizat Iranul Rusiei, dar analiştii militari spun că numărul este în mod clar substanţial.

Rusia a tras 43 de focuri numai luni, dintre care 37 au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, potrivit Forţelor Aeriene ucrainene. Un oficial american din domeniul apărării a estimat că numărul total este de ordinul sutelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.