Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii știu cum să-i oprească pe nord-coreeni: Propunere de ultimă oră către China

www.nasul.tv
Kim Jong Un

China trebuie să utilizeze pârghia exporturilor sale de petrol către Coreea de Nord pentru a face presiuni asupra regimului de la Phenian în vederea unei rezolvări diplomatice crizei nucleare nord-coreene, a afirmat joi secretarul de stat american, Rex Tillerson, citat de AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate noi sancţiuni împotriva Phenianului după testul nuclear de la 3 septembrie.

Citește și: Japonia AMENINȚĂ Phenianul cu represalii urgente, după ultima racheta lansată asupra ei: 'Nu va avea un viitor luminos'

Proiectul de embargo petrolier prezentat de Statele Unite a fost însă revăzut net în scădere pentru a obţine acordul Beijingului care furnizează Phenianului cea mai mare parte a petrolului necesar şi dispune de drept de veto la ONU.

"Este clar că un embargo petrolier total va fi foarte greu de obţinut din partea Consiliului de Securitate, pentru că ar viza numai China", a recunoscut Rex Tillerson într-o conferinţă de presă, desfăşurată în comun, la Londra, cu omologul său britanic, Boris Johnson, potrivit Agerpres.

Sper că Beijingul "să decidă singur (...) să recurgă la pârghia foarte puternică a furnizării petrolului pentru a convinge Coreea de Nord să îşi revadă" "abordarea spre dialog şi negocieri în viitor", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Citește și: ALERTĂ - Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică deasupra Japoniei

La rândul său, Boris Johnson şi-a exprimat dorinţa de "a maximiza presiunea asupra Coreii de Nord pentru a se ajunge la o soluţie diplomatică" şi, cu concursul Chinei, la "o denuclearizare totală şi ireversibilă" a Peninsulei Coreene.

Pe de altă parte, Coreea de Nord a lansat vineri dimineaţă (ora Tokyo) o rachetă, din cartierul Sunan al capitalei Phenian, care a survolat Japonia, a anunţat guvernul nipon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.