Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii trimit ajutor militar Israelului, dar Ehud Barak îl atacă pe Benjamin Netanyahu

benjamin netanyahu

Fostul premier israelian Ehud Barak l-a acuzat joi pe actualul şef al guvernului, Benjamin Netanyahu, că a compromis securitatea ţării prin gestionarea "iresponsabilă" a relaţiilor cu Statele Unite, ce ar fi împiedicat Israelul să obţină un ajutor militar pe zece ani mai ridicat, relatează AFP. Statele Unite şi Israelul au semnat miercuri un acord prin care Washingtonul dă marelui său aliat israelian 38 de miliarde de dolari ca asistenţă militară pentru perioada 2019-2028. Acordul în vigoare se ridică la 30 de miliarde de dolari pe zece ani, însă nu include asistenţa americană pentru apărarea antirachetă, spre deosebire de noul ajutor (cinci miliarde de dolari din totalul de 38 de miliarde).

Este vorba despre "o contribuţie importantă la securitatea noastră", a scris Ehud Barak într-un comentariu publicat în cotidianul american Washington Post, "dar cu mult mai puţin de ce am fi putut obţine dacă premierul (Benjamin Netanyahu) nu s-ar fi decis să se amestece în mod flagrant în afacerile politice americane". Ehud Barak s-a referit la campania dusă de Benjamin Netanyahu împotriva acordului, la acea dată în curs de negociere, dintre marile puteri (printre care SUA) şi Iran în legătură cu activităţile nucleare ale Republicii Islamice. Această campanie a culminat cu un discurs ţinut de Benjamin Netanyahu în plenul Congresului de la Washington în martie 2015. Casa Albă a privit cu un ochi critic această intervenţie percepută ca un amestec fără precedent. "Comportamentul nechibzuit al lui Netanyahu subminează securitatea Israelului", a afirmat Ehud Barak, premier laburist între 1999 şi 2001 şi, de asemenea, fost ministru al apărării.

În opinia sa, ajutorul american, descris de ambele părţi ca fiind cel mai generos din istoria Statelor Unite, este mai redus decât pare din cauza inflaţiei preţului armelor şi condiţiilor puse de administraţia de la Washington pentru acordarea asistenţei. Astfel, noul acord pune capăt treptat unei dispoziţii excepţionale acordate Israelului în baza căreia ţara putea aloca 26,3% din ajutorul american pentru achiziţionarea de produse neamericane. Dispariţia acestei măsuri, de care beneficia industria militară israeliană, a provocat îngrijorare în Israel. Altă condiţie: statul evreu se angajează să nu ceară Congresului SUA un buget suplimentar pentru apărarea antirachetă, cu excepţia unui caz de urgenţă şi numai cu acordul administraţiei americane.

Guvernul israelian a anticipat aceste atacuri cum este cel din partea lui Ehud Barak, contestând faptul că Israelul ar fi putut obţine mai mult dacă Benjamin Netanyahu nu ar fi sfidat Casa Albă în privinţa Iranului, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.