Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty cere o anchetă ONU asupra reprimării manifestaţiilor din noiembrie din Iran

wired.com
violente protest iran

Amnesty Internaţional a îndemnat miercuri Naţiunile Unite să demareze o anchetă asupra uciderii a sute de manifestanţi de către forţele de securitate iraniene în timpul manifestaţiilor inedite din noiembrie 2019 împotriva unei majorări a preţului la benzină, informează AFP, potrivit Agerpres.

Manifestaţiile au început pe 15 noiembrie, după anunţul-surpriză făcut de guvernul iranian privind o majorare drastică a preţului la carburant, puternic subvenţionat în Iran. Protestele au luat rapid o turnură violentă şi internetul a fost tăiat în Iran timp de circa o săptămână.

Iranul nu a anunţat bilanţul oficial şi nu a recunoscut decesul decât pentru o mână de oameni, în special din rândul forţelor de securitate, autorităţile calificând drept „minciuni absolute” bilanţurile furnizate de „grupuri ostile”.

Într-un raport, Amnesty afirmă că deţine dovezi privind moartea a 304 oameni, printre care 10 femei şi 23 de copii, în timpul reprimării „nemiloase” a manifestaţiilor.

ONG-ul cu sediul la Londra adaugă că 220 de oameni au murit în două zile, potrivit cercetărilor pe care organizaţia le-a efectuat, în special pe baza unor fotografii şi înregistrări video.

Potrivit Amnesty, o „mare majoritate” dintre aceştia au fost ucişi de forţele de securitate care au făcut uz în mod „ilegal” de forţă, dat fiind că „nu există nicio dovadă că manifestanţii aveau arme de foc sau reprezentau o ameninţare iminentă”.

„În lipsa oricărei cercetări semnificative (…) la nivel naţional, reiterăm apelul nostru către membrii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de a cere o anchetă asupra acestor omucideri”, a declarat Philip Luther, responsabil al Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, denunţând „impunitatea forţelor de ordine” iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.