Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty critică poliţia poloneză pentru uz excesiv de forţă în timpul protestelor împotriva noii legislaţii anti-avort

FOTO ARHIVĂ
polonia protest

Amnesty International a criticat vineri poliţia poloneză pentru folosirea excesivă a forţei în timpul protestelor împotriva noii legislaţii privind avorturile în Polonia, informează dpa preluat de agerpres.

Miercuri seara, mai multe mii de persoane au protestat în centrul Varşoviei împotriva încercării actualei puteri de a înăspri şi mai mult legislaţia privind avorturile, deja una dintre cele mai restrictive din Europa. Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, provocându-le reacţii de sufocare.

La demonstraţiile paşnice au participat femei din toate categoriile de vârstă, pentru a lupta pentru drepturile lor, a subliniat directorul Amnesty pentru Europa, Nils Muiznieks, într-un comunicat. "Prin urmare, suntem îngroziţi să vedem folosirea excesivă a forţei de către poliţie, acuzaţiile disproporţionate împotriva protestatarilor şi discursuri din partea unor oficiali ce ar putea încuraja continuarea violenţelor împotriva lor" (a protestatarilor), a spus Muiznieks.

Poliţia poloneză a anunţat că 20 de persoane au fost arestate în timpul protestului, dintre care 13 sub suspiciunea de comitere a unei infracţiuni, în condiţiile în care au adoptat un comportament violent la adresa agenţilor de poliţie. Poliţia a adăugat că demonstraţia nu a fost una legală, dat fiind că adunările de peste cinci persoane sunt în prezent interzise în Polonia din cauza pandemiei de coronavirus.

Pe 22 octombrie, Curtea Constituţională a Poloniei, reformată de partidul conservator aflat la putere (PiS) şi care se conformează dorinţelor acestuia, a interzis avortul în caz de malformaţie gravă a fetusului, stabilind că întreruperea de sarcină este "incompatibilă" cu Constituţia. Curtea Constituţională a limitat de facto avortul doar la cazurile în care viaţa femeii însărcinate este pusă în pericol sau sarcina este rezultatul unui viol ori incest.

Însă decizia Curţii Constituţionale nu a fost încă publicată în monitorul oficial, un pas necesar pentru ca noua legislaţie să intre în vigoare. La începutul lui noiembrie, guvernului de la Varşovia a decis să amâne publicarea în monitorul oficial a hotărârii Curţii Constituţionale, declarând că are nevoie de un ''anumit timp'' pentru a ''elabora o nouă poziţie'' şi doreşte să examineze alternative în contextul deciziei Curţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.