Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International a criticat UE pentru încălcarea drepturilor refugiaţilor şi migranţilor în Libia

News24
Libia

Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a criticat UE pentru încălcarea drepturilor refugiaţilor şi migranţilor în Libia, a căror suferinţă a fost agravată de restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19, denunţând într-un raport 'ciclul terifiant de violenţe' prin care trec mii de refugiaţi şi migranţi în Libia, potrivit DPA şi AFP, potrivit Agerpres.

În acest nou raport, Amnesty lansează un apel către Uniunea Europeană să-şi revizuiască cooperarea cu această ţară din Africa de Nord.

Libia a devenit ruta principală a migraţiei ilegale spre Europa de la căderea regimului libian al lui Muammar Gaddafi în 2011.

În raport, Amnesty critică UE şi statele membre pentru sprijinul acordat Guvernului de uniune naţională libian (GNA), cu sediul la Tripoli, şi Gărzilor de coastă libiene în vederea interceptării de refugiaţi şi migranţi şi readucerii lor în Libia.

Citește și: Pro România, lovitură sub centură pentru USR: mutarea ar putea duce la dizolvarea partidului/ DOCUMENT

Criza provocată de valurile de migranţi în 2015 a determinat UE să încheie un acord controversat cu Turcia pentru a reduce numărul sosirilor pe coastele Greciei şi să acorde sprijin Gărzile de coastă libiene pentru a limita debarcările pe coastele italiene.

'Libia, o ţară devastată de ani de război, a devenit şi mai periculoasă pentru persoanele refugiate sau migranţi în căutarea unei vieţi mai bune', subliniază Amnesty. 'În loc să primească protecţie, aceştia suportă numeroase şi teribile încălcări ale drepturilor omului', adaugă organizaţia, cu sediul executiv la Londra.

Potrivit Amnesty, migranţii şi refugiaţii interceptaţi sunt plasaţi în centre speciale în Libia, unde sunt confruntaţi cu 'detenţii arbitrare şi pe termen nedefinit în condiţii inumane' .

'Chiar şi în 2020, UE şi statele membre continuă să aplice politici în urma cărora zeci de mii de femei, bărbaţi şi copii sunt prinşi într-un teribil ciclu de violenţe', deplânge Diana Eltahawy, director regional adjunct al Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

'UE şi statele membre ar trebui să îşi revizuiască în totalitate cooperarea cu autorităţile libiene şi să le ofere ajutor suplimentar numai în cazul în care acestea adoptă imediat măsuri destinate să pună capăt teribilelor violenţe provocate refugiaţilor şi migranţilor'', le cere Amnesty liderilor europeni.

Raportul menţionează în special 'ucideri, dispariţii forţate, cazuri de torturare şi de alte rele tratamente, precum şi violuri şi alte violenţe sexuale, detenţii arbitrare, muncă forţată şi exploatarea forţei de muncă de către agenţi guvernamentali şi neguvernamentali într-un climat de impunitate cvasitotală'.

'Acţionând din dorinţa de a stopa cu orice preţ sosirile, statele europene au oferit ajutor Libiei fără ca acest ajutor să fie subordonat unor garanţii stricte în materie de drepturi ale omului', susţine Amnesty.

Organizaţia subliniază că promisiunile autorităţilor libiene de a ancheta abuzurile comise împotriva refugiaţilor şi migranţilor 'n-au permis stabilirea responsabilităţilor'.

Publicarea acestui raport intervine după anunţul făcut miercuri de către Bruxelles cu privire la 'noul său Pact asupra migraţiei şi azilului'.

Executivul european a solicitat în special întărirea controalelor la frontierele externe ale blocului comunitar pentru a putea ţine departe migranţii cu şanse minime de a obţine protecţie internaţională.

UE vizează o 'eficienţă sporită în returnarea' migranţilor ilegali spre ţărilor lor de origine, a indicat între altele comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.