Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International: Cel puţin 143 de persoane au fost ucise la protestele din Iran

YouTube
iran protest

Cel puţin 143 de persoane au fost ucise de forţele de ordine în timpul mişcării de protest care a zguduit Iranul la începutul lunii noiembrie, a informat luni Amnesty International, revizuind în creştere bilanţul său precedent, de 106 manifestanţi ucişi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Comunitatea internaţională trebuie să denunţe utilizarea intenţionată a forţei letale de către forţele de securitate iraniene care a dus la uciderea a cel puţin 143 de protestatari în manifestaţiile ce au izbucnit pe 15 noiembrie", a scris ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului într-un comunicat. 

''Decesele au fost provocate în aproape toate cazurile de utilizarea armelor de foc", se arată în comunicat, potrivit căruia un bărbat ar fi "murit după ce a inhalat gaze lacrimogene" şi "un altul după ce a fost lovit". 

Amnesty International consideră că ''bilanţul victimelor este mult mai mare şi continuă să investigheze''. 

Teheranul a anunţat că a restabilit calmul după mai multe zile de manifestaţii de furie şi de violenţe care au izbucnit pe 15 noiembrie, la câteva ore după anunţarea unei creşteri surprinzătoare a preţului la benzină, în plină criză economică declanşată de restabilirea şi de înăsprirea, începând cu 2018, a sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Citește și: Grecia a achitat anticipat o parte din masivul împrumut luat de la FMI

ONU şi-a exprimat îngrijorarea că reprimarea manifestaţiilor s-a soldat cu ''zeci'' de morţi în Iran. 

Potrivit Amnesty, ''creşterea bilanţului morţilor este un indiciu alarmant al brutalităţii cu care autorităţile iraniene au tratat protestatari neînarmaţi şi dezvăluie un atac oribil asupra vieţii umane''. 

ONG-ul, cu sediul la Londra, a indicat că a compilat ''mărturii groaznice ale unor martori şi rude ale victimelor'' şi a analizat şi verificat imagini video ''care demonstrează clar că forţele de securitate iraniene au folosit în mod intenţionat arme de foc împotriva protestatarilor neînarmaţi care nu reprezentau nici o ameninţare mortală''. 

Amnesty vorbeşte de imagini în care ''protestatari au fost ucişi în timp ce fugeau'' şi a menţionat că a primit informaţii că ''în unele cazuri autorităţile au refuzat să returneze trupurile victimelor familiilor acestora''. ''În alte cazuri, membri ai forţelor de securitate au scos cadavrele din morgă şi le-au transferat în locuri necunoscute'', adaugă sursa citată. 

Potrivit ONG-ului, provincia unde a fost înregistrat cel mai mare număr de victime este Khuzestan (sud-vest), cu 40 de morţi, fiind urmată de Kermanshah (vest), cu 34 morţi şi Teheran, unde s-au înregistrat 20 morţi. 

Până în prezent, autorităţile iraniene au raportat cinci decese în cursul manifestaţiilor, un civil şi patru membri ai forţelor de ordine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.