Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnistie în Vietnam - Peste 3.000 de deținuți vor fi eliberați

inchisoare puscarie gratii

Peste 3.000 de deţinuţi vor fi amnistiaţi în Vietnam cu ocazia marcării a 76 de ani de la proclamarea independenţei, a anunţat marţi regimul comunist, refuzând să precizeze dacă sunt vizaţi şi prizonieri politici, relatează AFP.

Această amnistie reflectă "politică de clemenţă a partidului şi a statului", au declarat autorităţile într-o conferinţă de presă, adăugând că este vorba de prima măsură de acest fel din ultimii patru ani.

Măsura vizează 3.026 de deţinuţi, condamnaţi în special în cazuri legate de droguri sau pentru corupţie. Pe listă figurează 21 de străini, între care zece chinezi, un american şi doi japonezi.

Autorităţile au refuzat să spună dacă printre cei graţiaţi se vor număra şi deţinuţi politici.

Regimul cu partid unic, care elimină orice disidenţă, şi-a înmulţit arestările şi condamnările în ultimii ani.

Peste 130 de prizonieri politici sunt în detenţie, conform unui raport al organizaţiei neguvernamentale Human Rights Watch din mai 2021. Numărul este mult subevaluat, susţine un alt ONG, însă bilanţul exact este imposibil de verificat în absenţa oricărei statistici oficiale.

"Nu există deţinuţi acuzaţi de delicte politice în Vietnam", a declarat marţi ministrul adjunct al Securităţii Publice, Le Quoc Hung.

Toate media independente sunt interzise în această ţară, plasată pe poziţia 175 din 180 de state în clasamentul pe 2020 privind libertatea presei al organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

Vietnamul a votat în 2018 un proiect de lege privind securitatea cibernetică ce limitează şi mai mult libertatea de expresie.

Mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi în ultimele luni, acuzaţi că au difuzat "informaţii false" ostile regimului pe reţelele de socializare.

Peste 100.000 de persoane sunt în prezent închise în Vietnam, conform datelor Ministerului Securităţii Publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.