Indicele de percepție al corupției 2015: Ce loc ocupă România

Autor: Politic Scan
Publicat: 27-01-2016 09:18

România ocupă locul 58, din totalul de 168 de țări, care au fost incluse în Indicele de Percepţie al Corupţiei pe 2015. Danemarca, pentru al doilea an consecuvit, ocupă primul loc, potrivit raportului anual publicat de  Transparency International miercuri, 27 ianuarie.

”Corupția e încă în floare, dar 2015 a prezentat umbre de speranță. 2015 a arătat că oamenii care lucrează împreună pot avea succes în lupta împotriva corupției. Deși corupția este încă răspândită la nivel global, mai multe țări şi-au îmbunătățit scorurile în ediția 2015 a Indicelui de Percepţie al Corupţiei al Transparency International decât au scăzut”, se arată în raport.

În general, două treimi din cele 168 de ţări din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

„Corupția poate fi învinsă dacă lucrăm împreună. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mită și a arunca lumină asupra înţelegerilor secrete, cetățenii trebuie să le spună împreună guvernelor lor că s-au săturat. Indicele de Percepţie al Corupţiei 2015 arată clar că corupția rămâne o problemă în întreaga lume. Dar 2015 a fost şi un an în care oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva corupției. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic către cei de la putere: este timpul de a aborda marea corupție”, a declarat José Ugaz, Preşedintele Transparency International.

Ţările din top au caracteristici cheie comune: un nivel ridicat de libertate a presei; accesul la informații de buget astfel încât publicul știe unde vin banii și cum sunt cheltuiți; un nivel ridicat de integritate în rândul persoanelor de la putere; și sisteme judiciare care nu fac diferența dintre bogați și săraci, și care sunt cu adevărat independente de alte părți ale guvernului.

Indicele de Percepţie al Corupţiei este bazat pe opinii ale experților cu privire la corupția din sectorul public. Scorurile ţărilor pot fi ameliorate de un guvern deschis, unde publicul poate trage liderii la răspundere, în timp ce un scor sărac este un semn de luare de mită predominantă, de lipsă de pedeapsă pentru corupție și de instituții publice care nu răspund la nevoile cetățenilor.

Citește și Moartea își face de cap în țara unde nu se respectă regulile