Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moartea își face de cap în țara unde nu se respectă regulile

lumanari

O tragedie de proporții s-a petrecut într-un club din capitală. Un mic incendiu a curmat destinul a 27 de tineri. Alți peste o sută sunt răniți, între viață și moarte.

Într-un moment ca acesta, ultima grijă a oamenilor e să se gândească la responsabilități și vinovați.

Și, totuși, trebuie să o facem, pentru că asemenea tragedii se pot repeta. Cauzele indică fără tăgadă o probabilitate mare a repetării evenimentelor, într-un alt club, pe o șosea, într-un tren, în metrou, într-un spațiu public sau privat, în care regulile sunt ignorate cu inconștiență.

Pentru că despre asta e vorba. Despre respectarea standardelor și regulilor. Ele există, sunt bine subliniate în legi și regulamente, dar conformarea nu este nici întărită și nici monitorizată. Iar autoritățile au această obligație prin misiunea lor și fișa postului funcționarilor.

Plătim din taxele noastre mii de funcționari în inspectorate și agenții tocmai pentru ca viața și integritatea noastră să fie apărate. Sindicatele lor nu încetează să revendice salarii mai mari și probabil că așa ar și trebui să se întâmple, să aibă salarii pe măsura responsabilităților. Problema cea mai mare este însă că acești funcționari nu-și fac datoria, închid ochii sau, mai rău, iau șpagă pentru a întoarce capul la sutele de mii de iregularități de funcționare a unor firme sau organizații publice și private.

Am avut zeci și sute de exemple de același fel, soldate cu tragedii. Copii morți, căzuți în fosa școlii, accidente rutiere în zone nesemnalizate corespunzător, trenuri deraiate, microbuze ieșite în decor, tiruri cu încărcături periculoase răsturnate, incendiu la o maternitate și multe altele, pe care ne le amintim, mai mult sau mai puțin, de la jurnalele televiziunilor.

Toate au o cauză comună: nerespectarea standardelor. Nu e mâna Divinității, în cele mai multe situații, sunt ”ochiul orb și urechea surdă” a funcționarilor, e lăcomia celor angajați în serviciul public, obligați să monitorizeze, să sancționeze, să suspende sau să întrerupă funcționarea acolo unde standardele nu sunt respectate.

Respectarea standardelor are costuri, fără îndoială, pentru agenții publici sau privați. Ca să amenajezi un club fără vulnerabilități la incendii înseamnă să scoți bani mai mulți din buzunar pentru materiale ignifuge, pentru ieșiri de urgență, pentru amenajarea unor locuri speciale în care autospecialele să poată intra, să ai o minimă dotare cu extinctoare. Dar de ce să dai atâția bani pentru respectarea standardelor când poți mitui, mai ieftin, un inspector de la autoritatea competentă care va trece cu vederea situarea ta în afara legii?

Să fim cinstiți, așa funcționează lucrurile de cele mai mult ori. Și nu doar la nivel micro. Și la niveluri mai înalte e la fel. Sunt construite autostrăzi care se surpă după un an, pentru că nu au fost respectate standardele, pentru că politicienii au cerut să fie gata de inaugurare înainte de alegerea lor, cu orice preț, pentru că, probabil, constructorul a dat o șpagă și atunci beneficiarii șpăgii nu mai pot fi la fel de exigenți la recepția lucrării.

Da, corupția ucide. Oricât ar părea de neplauzibil, corupția produce victime pe bandă rulantă. Și nu doar corupția, ci toate maladiile care o fac posibilă. De pildă, numirile politice în funcții publice. Numiri care se fac în sediile de partid, de cele mai multe ori a unor oameni fără niciun fel de competență, cu responsabilitate directă în fața șefului politic și nu în fața statului român, așa cum ar fi normal.

Încrengătura dintre interesele private și interesele politice guvernează, în mod fatal, respectarea standardelor în România. Închide ochii la Icsulescu, pentru că e de-al nostru, pentru că a contribuit la campanie, pentru că e băiat bun, așa sună comandamentul din sediul partidului.

Oricât ar părea de cinic și neadecvat să vorbim de responsabilități politice în asemenea situații, ele există și ele sunt cauza tuturor relelelor de douăzeci și cinci de ani. Nu un partid anume, nu un politician anume, dar asemenea practici sunt atât de răspândite în timpul tuturor guvernărilor, că nimeni nu mai are timp să le chestioneze.

Putem cârpi la nesfârșit, putem să ne amăgim în continuare că de vină e neșansa, că responsabile sunt victimele, în final, vom ajunge la aceeași cauză reală cu efecte, mai devreme sau mai târziu, asupra siguranței cetățenilor. Unul dintre noi va plăti pentru această complicitate, unul sau mai mulți dintre noi vor achita factura lipsei de responsabilitate, voioșiei inconștiente de a lăsa lucrurile să meargă așa cum sunt, în afara regulilor.

DNA își va face pe mai departe datoria, anchetând marile șpăgi, aruncând după gratii corupții, dar efectele corupției, abuzului în funcție, neglijenței în serviciu nu vor putea fi înlăturate de DNA. Doar prin depolitizarea administrației și închiderea portițelor legislative care fac posibile toate aceste comportamente iresponsabile vom reduce riscul unor tragedii viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.