Tăriceanu, MESAJ pentru diplomații români

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 29-08-2016 12:14

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis luni diplomaţilor români un mesaj de responsabilitate pentru activitatea de reprezentare a intereselor ţării noastre, pledând pentru nevoia de legitimitate a ceea ce ei comunică în numele statului român peste hotare. 

"Doresc să vă transmit un mesaj de respect şi aprecierea pentru activitatea dumneavoastră la Bucureşti, în centrală, precum şi în capitalele în care reprezentaţi România, dar doresc, totodată, să transmit un mesaj de responsabilitate pentru activitatea de reprezentare a intereselor României, pledând pentru nevoia de legitimitate a mesajelor pe care dumneavoastră le transmiteţi în numele statului român peste hotare. Ca beneficiar al activităţii şi materialelor dumneavoastră nu mă feresc să vă spun că este nevoie de o abordare proactivă în formularea şi prezentarea poziţiilor ţării noastre, a unor soluţii proprii şi nu doar de formulări generale care ţin seama mai degrabă de interesele partenerilor noştri decât de cele ale României", a afirmat, luni, Tăriceanu, în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, relatează agerpres.ro

El a recunoscut importanţa activităţii diplomaţilor români pentru atingerea obiectivelor strategice, politice şi economice ale României şi pentru imaginea ţării noastre, pentru sprijinirea cetăţenilor români aflaţi peste hotare.

SURSE - Încă un senator trece la PRU



"Diplomaţia românească a avut întotdeauna un rol important şi a constituit un avantaj deosebit prin care am putut compensa, în istorie, resursele unei ţări mici, relativ bogate şi niciodată suficient de puternică militar, plasate la confluenţa între imperii", a spus Tăriceanu. 

Preşedintele Senatului a amintit că România, după ce a îndeplinit obiectivele de aderare la UE şi NATO, aşteaptă de cinci ani să devină membru al Spaţiului Schengen şi a subliniat că ţara noastră nu are "o reprezentare proporţională cu populaţia sa în diferitele organisme ale UE". 

"Am plecat pe un drum cu entuziasm şi cu un sprijin popular masiv, în care poate nu ştiam suficient, nu aveam îndeajunsă experienţă şi vedem astăzi efectele unei lipse de cunoaştere profundă, în fiecare nuanţă, a consecinţelor unora dintre angajamentele asumate atunci sau unora dintre garanţiile şi termenele pentru care ar fi trebuit să insistăm a fi asumate de către partenerii europeni în acest proces. Nu întâmplător, relativizarea şi interpretarea unora dintre elementele prezente în acordurile de aderare la UE au făcut ca, în ciuda progreselor tehnice şi a recunoaşterii de către Comisia Europeană a îndeplinirii criteriilor angajate, România să aştepte de mai bine de cinci ani să devină membru al Spaţiului Schengen, sau nu a reuşit să aibă o reprezentare proporţională cu populaţia sa în diferitele organisme ale UE, cu precădere în cadrul Serviciului de Acţiune Externă al UE. Nu întâmplător avem în continuare o monitorizare pe MCV care nu se mai sfârşeşte şi pe care unii dintre partenerii europeni o folosesc pentru a limita accesul egal al ţării noastre la deciziile Uniunii", a adăugat Tăriceanu.

Moldovenii cer EXPULZAREA ambasadorului SUA la Chișinău/ PETIȚIE


Potrivit acestuia, responsabilitatea reprezentării României "vine din nevoia de a atinge un set de obiective de politică externă stabilite de instituţiile abilitate ale statului". 

"Parlamentului îi revine sarcina de a dezbate şi aproba liniile directoare ale viitorului proiect de ţară, liniile mari directoare care să călăuzească politicile externe pe care componenta executivă le aplică ulterior în mandatele şi direcţiile pe care le transmite diplomaţiei noastre", a punctat Tăriceanu. 

În opinia acestuia, România trebuie să-şi aducă propria contribuţie la dezbaterea privind reaşezarea Europei în perspectivă şi după Brexit. 

"E momentul în care trebuie să realizăm că nu suntem chemaţi doar să aprobăm propunerile Comisiei sau ale granzilor europeni, că după Brexit devenim cel de-al şaselea stat ca mărime din UE şi nu mai putem fi doar euro-conformi şi în trena celor care formulează poziţiile europene, la limită reactivi la propunerile statelor fondatoare ale UE. Trebuie să fim pro-activi, trebuie să propunem propriile soluţii susţinute de către cetăţenii României", a mai spus Tăriceanu. 

Preşedintele Senatului a arătat că Parlamentul trebuie să valideze poziţiile ţării noastre la nivel internaţional. 

"E necesară elaborarea mecanismelor potrivite pentru a valida în cadrul Parlamentului României poziţiile ţării noastre la nivel internaţional şi liniile strategice mari ale României, dar şi să controleze Executivul în materie de politică externă pentru ca politicile concrete să fie unele în sensul obiectivelor mari dezbătute şi stabilite, pe baza opţiunilor cetăţenilor români", a evidenţiat Tăriceanu.