VICTORIE pentru Nicușor Constantinescu împotriva DNA: Cazul său se rejudecă

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 08-12-2016 09:48
Actualizat: 08-12-2016 09:59

Nicușor Constantinescu, fost președinte PSD al CJ Constanța, a obținut o victorie importantă la ÎCCJ. Judecătorii au admis recursul său în casație împotriva condamnării la 5 ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal și au dispus rejudecarea dosarului.

MINUTA:

821/36/2015 - Admite, în principiu, cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel împotriva deciziei penale nr.768/P din 29.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa - Secţia Penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr.821/36/2015. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie completului C8, în compunere de 3 judecători. Fixează termen de judecată în şedinţă publică la data de 11.01.2017, ora 9,00, când se va discuta cererea de suspendare a executării hotărârii. Dispune citarea recurentului inculpat Constantinescu Nicuşor Daniel şi a intimatei părţi civile Ministerul Apărării Naţionale – Statul Major General. Emite adresă la Baroul Bucureşti în vederea desemnării unui apărător din oficiu pentru recurentul inculpat. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.

Vezi și: Războiul plângerilor penale la CNATDCU: Cazul Tobă explodează

Pe 29 iunie 2016, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru că în perioada 2009 - noiembrie 2013 nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă. În prezent, Nicușor Constantinescu se află în detenție la Penitenciarul Poarta Albă, executând pedepsa de cinci ani pronunțată în dosarul Centrului Militar Zonal Constanța, însă judecătorii urmează să ia în discuție suspendarea executării pe perioada judecării recursului în casație.

Într-un alt dosar, pe 29 iulie, 2016, Curtea de Apel București l-a condamnat, în primă instanță, la 15 ani de închisoare, fiind acuzat că în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța a autorizat plăți nelegale și a prejudiciat instituția cu peste 30 milioane de lei și statul cu peste un milion de lei. Alături de Constantinescu au mai fost judecate alte 15 persoane, Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța și două firme.