Anul 2017 vine cu veşti proaste pentru românii cu datorii la bănci

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 01-01-2017 16:33

Dobânzile la creditele în sold vor creşte mai accentuat în a doua jumătate a lui 2017, odată cu majorarea ROBOR, iar la creditele nou acordate creşterea va fi mai lentă, a declarat, pentru Mediafax, Ionuţ Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

Vezi şi: Le Monde analizează România, iar rezultatul este neașteptat

"Ne aşteptăm ca Banca Naţională a României să menţină rata dobânzii de politică monetară nemodificată la 1,75% până la ultima şedinţă de politică monetară din anul 2017, respectiv cea din noiembrie 2017. Credem însă că ratele dobânzii din piaţa monetară – ratele ROBOR – ar putea creşte anterior, de la nivelurile lor foarte scăzute din prezent, ce sunt cu mult sub nivelul ratei dobânzii de politică monetară. Această creştere a ratelor ROBOR va fi probabil mai vizibilă în a doua jumătate a anului 2017. Dat fiind că ratele dobânzii la creditele în sold sunt indexate la ratele ROBOR, ar trebui să se înregistreze şi o creştere a acestora", susţine Ionuţ Dumitru.

În schimb, din cauza excesului de lichiditate de la nivelul sistemului bancar, dobânzile la depozite nu vor creşte, mai spune Dumitru.