Fost șef SIE, dezvăluiri INCENDIARE: 'În România s-a creat un stat paralel după o rețetă FBI'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 19-01-2017 15:29

Cătălin Harnagea, fost şef SIE, a făcut o paralelă între schema polilor de putere din Mexic şi cel din România. El a dezvăluit modelul american recomandat de FBI pentru statele cu probleme în ceea ce privește crima organizată: control asupra serviciilor secrete, parchetelor, instanțelor și penitenciarelor și echipe speciale infiltrate pentru a nu exista scăpări de informații. De asemenea, fostul șef SIE a declarat că și în România s-a creat un astfel de sistem, dar care nu a avut același scop ca și în Mexic.

Dezvăluiri EXPLOZIVE: Fratele Laurei Codruța Kovesi, afaceri profitabile cu statul / DOCUMENTE

„Procurorul general din Mexic mi-a explicat modelul recomandat de FBI pentru a opri traficul de droguri din Mexic. Să se creeze un sistem în patru nivele: sistemul de informaţii, parchetele, instanţele şi sistemul penitenciar. FBI-ul i-a sfătuit ca în toate aceste patru sisteme să existe control pentru a se evita scăpări de informaţii". El a făcut o paralelă între sistemul descris de procurorul din Mexic şi cel creat de SRI şi a spus că modelul ar fi practic acelaşi: „Ce a făcut SRI? A luat o direcţie juridică din administrativ şi a băgat-o ca direcţie judiciară în operativ. Mai departe, urmează Parchetele, direcția specială din DIICOT și DNA pe care o știm. Instanţele -se ştie foarte clar că există completuri specializate la Curţile de Apel din ţară şi Curtea Supremă. Există judecători care apropă o eliberare şi alţii nu", a afirmat Cătălin Harnagea, la Antena3.

Elena Udrea, ipoteză EXPLOZIVĂ despre întâlnirea Ghiță-Coldea: 'I-a dat facturi FALSE' - DOCUMENT

Procurorul general din Mexic i-a dezvăluit lui Harnagea secretul reuşitei. „S-a lucrat cu echipe speciale în fiecare dintre cele patru niveluri, adică în serviciile de informaţii au creat o structură specială cu ofiţeri aleşi, care, de obicei, erau schimbaţi, erau verificaţi pentru a nu deţine informaţii şi să ajungă informaţiile la respectivii traficanţi, în Procuratură aveau o direcţie specială pentru aşa ceva. La fel în instanţă, aveau instanţe şi judecători speciali, aleşi doar pentru condamnarea acestor traficanţi. Vorbim despre partea de bună intenție, în sensul de a condamna crima organizată", a povestit Harnagea.