Şeful Pentagonului explică prezenţa SUA în Irak: 'Nu suntem acolo pentru petrol!'

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 20-02-2017 10:45

SUA nu vor jefui rezervele de petrol ale Irakului, a asigurat luni ministrul apărării american Jim Mattis, care a sosit luni într-o vizită neanunţată la Bagdad, într-un efort de a risipi temerile după declaraţii controversate pe această temă ale preşedintelui Donald Trump, relatează AFP şi Reuters, conform agerpres.

Donald Trump a afirmat de mai multe ori că SUA ar fi trebuit să fure petrolul irakian înainte de a-şi retrage trupele din această ţară în 2011 pentru a finanţa efortul de război şi pentru a priva gruparea jihadistă Statul Islamic de o sursă de finanţare.

Citeşte şi: Cele mai poluate oraşe din China au fost puse pe 'lista ruşinii'

Dar Jim Mattis, fost general în rezervă care a luptat în Irak şi în Afganistan, a încercat să-i liniştească pe irakieni. "Cred că noi toţi cei din această încăpere, noi toţi din America am plătit în general pentru gaze şi petrol şi sunt sigur că vom continua să o facem şi în viitor (...) Nu suntem în Irak pentru a pune mâna pe petrol", a declarat el la sosirea sa la Bagdad.

Mattis urmează să se întâlnească cu responsabili irakieni în prima sa vizită în această ţară în calitate de ministru al apărării.